Actualitzat 15/06/2018 11:35

Oxfam denuncia abusos i "devolucions il·legals" de nens a la frontera de França amb Itàlia

Oxfam denuncia les condicions de menors refugiats no acompanyats
OXFAM - Archivo

MADRID, 15 juny (EUROPA PRESS) -

L'organització no governamental Oxfam ha denunciat que nens de només dotze anys pateixen abusos, detencions i "devolucions il·legals" a la frontera de França amb Itàlia per part d'agents de la Policia gal·la.

En el seu informe 'Fora, a cap lloc', Oxfam exposa "com un burocràtic i asfixiant sistema d'acolliment a Itàlia posa en perill i fora del radar persones refugiades vulnerables i altres persones migrants".

A França, segons l'informe, la Policia atura "de forma rutinària" els menors no acompanyats i "els fica en trens de tornada a Itàlia després de modificar els seus papers perquè semblin més grans o per donar a entendre que volen ser retornats".

Segons l'ONG, els nens han denunciat que han experimentat abusos físics i verbals i que han passat la nit en cel·les sense menjar, aigua o mantes i sense accés a un tutor oficial. "Tot això va contra les lleis franceses i de la Unió Europea, ha assegurat Oxfam.

Personal d'Oxfam i d'organitzacions locals ha denunciat casos en els quals la Policia de Fronteres "ha esquerdat les soles de les sabates als menors migrants o ha robat les targetes SIM dels seus telèfons". "En un cas, una menor eritrea va ser obligada a tornar a creuar la frontera per un camí sense asfaltar al costat del seu nadó de 40 dies", ha denunciat l'ONG.

En aquest sentit, ha explicat que almenys 16.500 migrants --una quarta part dels quals són menors-- han passat la frontera pel poble italià de Ventimiglia (a 7 quilòmetres de la frontera) en els nou mesos previs a abril del 2018 i "és probable que la xifra creixi en els mesos d'estiu".

"La majoria fuig de la persecució i la guerra en països com el Sudan, Eritrea, Síria i l'Afganistan. Molts d'ells estan intentant arribar a països com França, el Regne Unit, Suècia o Alemanya, on esperen reunir-se amb familiars o amics", ha relatat.

Oxfam ha assegurat que molts menors no acompanyats han denunciat sentir-se abandonats en els centres de recepció, "sense oportunitat per anar a escola o formar-se i sense informació sobre com demanar asil o reunir-se amb membres de la seva família en altres països europeus". "Després de mesos o fins i tot anys d'espera, molts decideixen provar sort i continuar el seu viatge sols, mentre que altres són expulsats dels centres quan fan 18 anys", ha afegit.

Després d'explicar que l'únic centre de recepció de migrants proper a Ventimiglia, Campo Roja, ofereix allotjament bàsic per a fins a 444 persones, Oxfam ha assenyalat que la "falta d'informació clara, la forta presencial policial en l'accés i l'obligació dissuadeix a molts de quedar-se".

"Com a conseqüència, molta gent dorm sota una autopista a les afores del poble, sense accés a aigua potable o serveis. Les seves botigues o refugis de cartró són destruïts sovint per les autoritats locals i no existeix seguretat", ha assenyalat.

Els equips d'Oxfam a la zona es troben habitualment amb famílies, dones embarassades i menors no acompanyats vivint en aquestes condicions. Entre aquestes persones hi ha supervivents de violacions i tortures a Líbia.

"Els nens, nenes, dones i homes que fugen de la persecució i la guerra no haurien de patir abús ni abandonament per part de les autoritats franceses i italianes", ha assegurat la directora de campanyes d'Oxfam Itàlia, Elisa Bacciotti.

"En massa casos, les mancances en serveis bàsics i d'informació en el sistema d'acolliment italià obliguen la gent a viure situacions precàries i perilloses. Són persones que només desitgen demanar asil en un país on ja viuen els seus familiars i que es veuen frustrades", ha indicat.

Bacciotti ha posat l'accent en el fet que Europa "ha de reformar el seu sistema d'asil" i "compartir la responsabilitat d'acollir aquelles persones que busquen refugi". "Els governs i el personal administratiu de les fronteres haurien de protegir les necessitats específiques i els drets dels nens i nenes en lloc de retornar-los il·legalment a altres països. Els menors mai haurien de ser retinguts en cel·les carceràries o ser sotmesos a abusos cruels", ha reclamat.

L'informe d'Oxfam fa una crida als membres de la UE a assegurar-se que la responsabilitat pel que fa a les persones refugiades és compartida de manera més igualitària sota el sistema de Dublín, la regulació de la UE que determina quin país és responsable de processar les sol·licituds d'asil.

El document també demana que la Unió Europea tingui en compte les necessitats "legítimes" d'els qui demanen asil i garanteixi uns processos eficients per reunir les famílies, "evitant els obstacles burocràtics". A més, l'informe exigeix al Govern de França que deixi de retornar "il·legalment" menors a Itàlia i que posi fi a les pràctiques il·legítimes de la Policia francesa i dels guardes de la frontera.

El 2017, van arribar a Itàlia 17.337 nens, dels quals 15.779 (el 91 per cent) no anaven acompanyats. Oxfam ha recordat que suposen la "immensa majoria" dels menors no acompanyats immigrants que van arribar a països europeus el 2017.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés