Actualitzat 9/4/2020 12:23:58 +00:00 CET

Oxfam alerta que la crisi podria precipitar a la pobresa 500 milions de persones

Voluntaris informen sobre el coronavirus en un barri de Kènia
Billy Mutai/SOPA Images via ZUMA / DPA

MADRID, 9 abr. (EUROPA PRESS) -

L'impacte econòmic del coronavirus sumirà 500 milions de persones en la pobresa segons l'estimació a la qual han arribat investigadors del Kings College London i la Universitat Nacional d'Austràlia a petició d'Oxfam, que fa una crida a adoptar mesures urgents per ajudar els països en desenvolupament.

Segons adverteix l'ONG, l'anàlisi que han fet els experts apunta que la paràlisi econòmica que han provocat les mesures que han adoptat gran part dels governs per frenar la propagació del covonavirus podria sumir en la pobresa entre el 6 i el 8 per cent de la població mundial.

Aquesta dada, subratlla Oxfam, podria endarrerir una dècada la lluita contra la pobresa, fins i tot de 30 anys en algunes regions, com Àfrica i Pròxim Orient. A més a més, suposaria que després de la pandèmia més de la meitat de la població mundial podria viure en condicions de pobresa.

Segons el Banc Mundial, 3.400 milions de persones vivien amb menys de 5,5 dòlars al dia el 2018, i com adverteix el director executiu d'Oxfam, José María Vera, "on les persones ja s'enfrontaven a grans dificultats amb prou feines hi ha xarxes de seguretat per evitar que caiguin en la pobresa".

Segons subratlla Oxfam, al començament de la crisi l'Organització Internacional del Treball (OIT) va estimar una destrucció de 25 milions de llocs de treball al món, més que durant la crisi econòmica del 2008, però els experts preveuen que només als Estats Units es podrien perdre 37 milions d'ocupacions.

De la seva banda, el Programa de l'ONU per al Desenvolupament (PNUD) calcula que a Àfrica es podrien destruir gairebé la meitat dels llocs de treball, mentre que les previsions indiquen que, en l'àmbit mundial, els treballadors podrien patir una pèrdua d'ingressos de fins a 3,4 bilions de dòlars.