Actualitzat 25/5/2020 7:40:56 +00:00 CET

Ordenen presó preventiva per a l'exministre de Salut de Bolívia pel prou dels respiradors

L'exministre de Salut de Bolívia Marcelo Navajas (e) durant la seva detenció.
-/ABI/dpa

MADRID, 25 maig (EUROPA PRESS) -

Un jutge de Bolívia ha decretat presó preventiva durant tres mesos per a l'antic ministre de Salut Marcelo Navajas i tres implicats més en el cas dels suposats sobrecostos en la compra de 170 respiradors a una empresa espanyola.

Navajas ha ingressat a la presó de San Pedro de la Paz juntament amb l'ex-director general de l'Agència d'Infraestructura en Salut i Equipament Mèdic (AISEM) Geovanni Pacheco i l'ex-director general d'Afers Jurídics del Ministeri de Salut Fernando Valenzuela, a més del "testimoni clau" Luis Fernando Humérez.

El jutge Hugo Huacani els ha decretat sis mesos de presó preventiva, mentre que a les altres dues implicades, l'exfuncionària de l'AISEM Ana Mendonza i la consultora del Banc Interamericà de Desenvolupament (BID) Claudia Pérez hauran d'estar en arrest domiciliari durant sis mesos.

El fiscal Rudy Terrazas ha explicat que la decisió s'ha pres després de considerar que Navajas va estar al corrent de tot el procés, que depèn directament del Ministeri de Salut, i també per la declaració d'Humérez, un dels tres intermediaris que va corroborar les sospites preliminars.

De la seva banda, l'advocada de Navajas, Rosario Canedo, ha denunciat la "injustícia" que suposa la decisió, perquè no només és desproporcionada, sinó que a més a més "atempta contra el dret a la legítima defensa".

Canedo ha dit davant els mitjans, tal com ha recollit 'La Razón', que han presentat comunicats mèdics que demostren la incompatibilitat de la mesura amb la salut de Navajas, un home "de 62 anys amb una malaltia del cor crònica" i que, per tant, "si li passa res és responsabilitat del jutge".

La Fiscalia de Bolívia investiga un presumpte sobrecost de 170 respiradors pels quals el Govern va pagar més de 27.000 dòlars a l'empresa espanyola GPA Innova quan el preu de mercat seria d'uns 7.000 dòlars. Una altra empresa espanyola, IME Consulting, va exercir d'intermediària.