Actualitzat 06/08/2014 13:59

Segon dia de la treva de 72 hores entre israelians i palestins

GAZA/JERUSALEM, 6 Ago. (Reuters/EP) -  

L'alto el foc de 72 hores a la franja de Gaza acceptat pel Moviment de Resistència Islàmica (Hamas) i el Govern israelià ha entrat aquest dimecres en el seu segon dia de vigència, després del replegament de les forces militars israelianes.

   Israel va retirar les seves forces terrestres de Gaza aquest dimarts al matí, donant començament a una treva de 72 hores acordada amb Hamas i la resta de milícies islamistes amb la mediació d'Egipte com a primer pas cap a unes negociacions que condueixin a posar fi al conflicte que va començar el juliol.

   El Govern d'Israel ha enviat diversos representants perquè s'uneixin a les converses al Caire, per intentar impulsar un acord d'alto el foc més definitiu mentre segueix vigent la treva provisional actual. Hamas i la Jihad Islàmica també han enviat delegats a Egipte des de Gaza.

   A Gaza, on al voltant de mig milió de persones han hagut d'abandonar les seves llars per les operacions militars israelianes, alguns residents han deixat els refugis de les Nacions Unides per tornar als seus barris, en què blocs sencers han estat destruïts per projectils israelians i l'olor de cadàvers en descomposició omple l'aire.

   El gabinet de seguretat del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, es va reunir aquest dimarts per abordar la fase posterior a les operacions militars i l'estratègia per a les negociacions al Caire.

   Un funcionari israelià que ha demanat no ser identificat ha assegurat que Israel vol que l'ajuda humanitària arribi a la franja de Gaza com més aviat millor. Tot i això, ha advertit, la importació de ciment --vital per a la reconstrucció-- dependrà d'obtenir garanties que assegurin que no s'utilitzi per construir més túnels que portin a Israel.

   Els palestins exigeixen un final al bloqueig de la franja de Gaza i l'alliberament de presoners, incloent els que Israel va arrestar en una incursió el juny a Cisjordània després que tres estudiants jueus fossin segrestats i assassinats.

   Israel s'ha resistit a aquestes demandes. "Per a Israel, el tema més important és el de la desmilitarització. Hem d'impedir que Hamas es rearmi, hem de desmilitaritzar la franja de Gaza", ha afirmat el portaveu de Netanyahu, Mark Regev, en declaracions a Reuters televisió.

   Hamas, que es va fer amb el control de la franja de Gaza el 2007, ha descartat renunciar a les armes. Les autoritats de Gaza diuen que la guerra ha causat la mort de 1.867 palestins, la majoria civils. Israel diu que 64 dels seus militars i tres civils han mort des que va començar el 8 de juliol l'operació 'Marge Protector', després d'un increment en els llançaments de coets palestins.

   Els esforços perquè la treva es converteixi en duradora podrien ser difícils, ja que les parts estan lluny en les seves demandes principals. Hamas rebutja l'existència d'Israel i s'ha compromès a destruir-lo, mentre que Israel denuncia Hamas com un grup terrorista i evita qualsevol vincle.

   Egipte s'ha posicionat com a mediador en diversos conflictes successius a Gaza, però, de la mateixa manera que Israel, la seva administració considera Hamas una amenaça per a la seguretat.

   A més de la pèrdua de vides, la guerra ha tingut costos econòmics per a les dues parts. Gaza afronta una reconstrucció enorme estimada en uns 6.000 milions de dòlars per recuperar les infraestructures destrossades per les operacions militars israelianes. Israel ha perdut centenars de milions de dòlars en turisme i altres sectors i tem retallades en el creixement econòmic global per a aquest any.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés