Publicat 02/01/2015 19:03

Els palestins donen el primer pas per a la seva entrada al TPI, que esperen completar el març

MADRID, 2 gen. (EUROPA PRESS) -

L'ambaixador palestí a l'ONU, Riad Mansour, ha lliurat aquest divendres a la seu de les Nacions Unides la documentació signada pel president palestí, Mahmud Abbas, per a l'entrada a l'Estatut de Roma del Tribunal Penal Internacional (TPI) i altres 17 tractats internacionals, segons ha informat el mateix representant i recull Reuters.

"Aquest és un pas molt significatiu", ha assenyalat Mansour, defensant que era necessari per buscar justícia pels crims contra el poble palestí. Segons l'Estatut de Roma, els palestins es convertiran en part del TPI el primer dia del mes que segueix un període d'espera de 60 dies després de dipositar els documents signats i ratificats d'adhesió a la seu de l'ONU a Nova York.

Mansour ha explicat que es reunirà aquest divendres a Nova York amb un responsable del TPI per demanar jurisdicció retroactiva "respecte als crims comesos durant l'última guerra a Gaza", referint-se al conflicte entre Israel i milicians de Hamas del passat estiu.

Pel que fa a la possibilitat de sancions per part dels Estats Units o reducció de l'ajuda per entrar al TPI, Mansour ha dit: "és realment desconcertant quan un busca justícia mitjançant un enfocament legal sigui castigat per fer-ho".

Segons Reuters, els altres tractats signats pels palestins i lliurats a l'ONU inclouen la Convenció contra el Crim Transnacional Organitzat, la Convenció sobre el Dret del Mar, dos protocols addicionals a les Convencions de Ginebra i la Convenció sobre les Bombes de Dispersió.

WASHINGTON HO SABIA

Per la seva banda, el negociador en cap palestí, Saeb Erakat, ha indicat aquest divendres que l'Autoritat Palestina espera haver completat el procés d'adhesió al TPI el març. En declaracions a la cadena de televisió libanesa Al Mayadeen recollides per l'agència Maan, Erekat ha reconegut que sabien que la resolució proposta per ells al Consell de Seguretat de l'ONU no sortiria endavant però van insistir-hi per enviar un missatge a Washington.

"Washington sabia que si treballava per garantir el rebuig de la resolució, signaríem (les cartes) per unir-nos a organitzacions internacionals i això és el que ha passat", ha explicat, referint-se al rebuig aquest dimecres de la resolució que demanava un acord de pau en un any i el final de la retirada israeliana abans que acabi el 2017.

El text ha rebut vuit vots a favor, mentre que els Estats Units i Austràlia van votar en contra i cinc països se'n van abstenir. "Teníem nou vots però Nigèria va canviar la seva posició a l'últim minut", ha lamentat Erekat. El país africà ha estat un dels que es va abstenir.

D'altra banda, ha assenyalat que els dirigents palestins estan "reconsiderant la totalitat de la nostra relació amb Israel, inclosa la cooperació en matèria de seguretat". La coordinació en seguretat només s'aplica a la Zona A, és a dir, al 20% de Cisjordània, on els palestins tenen el control de la seguretat.

Segons Erekat, Palestina entrarà a tots els tractats signats aquest dimecres per Abbas en un termini d'entre 30 i 90 dies i es convertiria en membre del TPI el març. Alhora, ha defensat que ningú pot impedir-ho, ja que s'han elegit "organitzacions internacionals que no requereixen una votació per entrar amb la finalitat d'evitar que Israel bloquegés el procés".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés