Actualitzat 27/08/2014 11:38

En què consisteix l'alto el foc a Gaza?

Palestinos que huyen del bombardeo israelí en la Franja de Gaza
Foto: UNRWA.ORG/EP

GAZA/JERUSALEM, 27 Ago. (Reuters/EP)

Israel i les faccions palestines han acordat un alto el foc amb la mediació d'Egipte per posar final a 50 dies de conflicte en la franja de Gaza que ha deixat més de 2.100 palestins, en la seva majoria civils, i 70 israelians, 64 d'ells soldats, morts.

   Aquests són els punts claus de l'acord revelats per responsables israelians i palestins:

PASSOS IMMEDIATS:

   - Hamas i les altres faccions armades palestines a Gaza accedeixen a suspendre el llançament de coets i projectils de morter contra Israel.

   - Israel cessarà totes les seves accions militars, inclosos els bombardejos aeris i les operacions terrestres, a Gaza.

   - Israel accedeix a obrir més els seus passos fronterers amb Gaza amb la finalitat de facilitar el flux de béns, inclosa ajuda humanitària i equip de reconstrucció, a la Franja. Això també formava part de l'acord d'alto el foc després de l'últim conflicte entre Israel i Hamas el novembre del 2012, però mai va ser complert íntegrament.

   - En un acord separat i bilateral, Egipte accedeix a obrir els seus 14 quilòmetres de frontera amb Gaza a Rafah.

   - L'Autoritat Palestina, liderada pel president Mahmud Abbas, es preveu que assumeixi la responsabilitat d'administrar les fronteres de Gaza de mans de Hamas. Israel i Egipte esperen que garantirà que no entrin a Gaza armes, munició i qualsevol material de "doble ús".

    Alhora, esperen un seguiment estret de les importacions de material de construcció com ciment i ferro fos per assegurar que s'usen per reconstruir o construir habitatges i no túnels que puguin usar-se per atacar a Israel.

   - L'Autoritat Palestina liderarà la coordinació dels esforços de reconstrucció a Gaza amb els donants internacionals, inclosa la Unió Europea, Qatar, Turquia i Noruega.

   - Israel està previst que estrenyi la zona de seguretat entorn de la Franja, perquè passi dels 300 metres actuals als 100 metres si es manté la treva. Aquesta mesura permetrà als palestins més accés a terrenys agrícoles pròxims a la frontera.

   - Israel ampliarà el límit de pesca davant de la costa de Gaza fins a les sis milles des de les tres actuals, amb la possibilitat d'ampliar-lo gradualment si es manté la treva. En últim terme, els palestins volen tornar a les 12 milles permeses internacionalment. Això també formava part de l'anterior alto el foc del 2012, i va ser aplicat breument abans de ser rescindit el mes de març del 2013.

QÜESTIONS A LLARG TERMINI A DISCUTIR:

   - Hamas vol que Israel alliberi centenars de presoners palestins detinguts a Cisjordània després del segrest i posterior assassinat de tres joves israelians el juny, un atac que va portar a l'actual conflicte. El Moviment de Resistència Islàmica va negar inicialment tenir alguna cosa a veure amb aquestes morts, però un alt càrrec de Hamas a l'exili a Turquia ha admès la setmana passada que el grup va perpetrar l'atac.

   - El president Abbas, que lidera el partit Al-Fatah, vol que es posi en llibertat els presoners palestins de llarga data l'alliberament de la qual va ser suspesa després de fracassar les converses de pau entre Israel i l'Autoritat Palestina.

   - Israel vol que Hamas i altres grups milicians a Gaza lliurin totes les restes i efectes personals de soldats israelians morts durant l'operació 'Marge Protector'.

   - Hamas vol que es construeixi un port marítim a Gaza, que permeti l'entrada i sortida de l'enclavament de béns i persones. Israel ha rebutjat des de fa temps aquest pla, però és possible que es pugui avançar en el mateix si hi ha garanties absolutes de seguretat. Antigament, Gaza era un important port a la Mediterrània Oriental, un punt clau en el comerç d'espècies. Des que es van signar els Acords de Pau d'Oslo el 1990, han existit plans per a la seva construcció.

   - Hamas vol que es desbloquegin els fons congelats per poder pagar 40.000 policies, treballadors governamentals i un altre personal administratiu que porten sense rebre el seu salari des de finals de l'any passat. Els fons han estat congelats per l'Autoritat Palestina.

   - Israel ha dit en les últimes setmanes que vol la plena "desmilitarització" de Gaza. Els Estats Units i la Unió Europea han donat suport a aquest objectiu, però no està clar què significaria a la pràctica i Hamas ho ha rebutjat com impracticable. Cap la possibilitat que Israel ho plantegi un altre cop a mesura que avancin les converses.

   - Els palestins també volen que es reconstrueixi l'Aeroport de Gaza, l'Internacional Iàsser Arafat, que va obrir el 1998 però va ser tancat el 2000 després de ser bombardejat per Israel.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés