Actualitzat 31/12/2014 10:48

El Consell de Seguretat de l'ONU rebutja la resolució proposada pels palestins

NOVA YORK, 31 (Reuters/EP)

La resolució proposada pels palestins que demanava un acord de pau amb Israel en el termini d'un any i la retirada israeliana dels territoris que va ocupar durant la guerra de 1967 per a finals de 2017 no ha sortit endavant en la votació celebrada aquest dimarts a la tarda.

   Només vuit dels quinze països membres han votat a favor --fan falta nou vots favorables--, mentre que els Estats Units i Austràlia han votat en contra. Els cinc països restants s'han abstingut.

   En qualsevol cas, fins i tot si l'esborrany hagués aconseguit la quantitat suficient de vots a favor, no hauria aconseguit avançar a causa de l'oposició dels Estats Units, un dels membres permanents del cos amb dret a veto.

   L'ambaixadora nord-americà a l'ONU, Samantha Power, ha defensat la seva posició contra l'esborrany en un discurs davant de l'organisme. "Els Estats Units busca cada dia formes de fer passos constructius per donar suport a les parts perquè progressin cap a un acord negociat", ha destacat. "La resolució que ens han presentat no és un d'aquests passos constructius", ha afegit, i ha insistit que xoca contra els esforços per arribar a una solució de dos Estats.

   Per la seva banda, l'ambaixadora de Jordània, Dina Kawar, ha lamentat que no s'aprovés l'esborrany. "Esperàvem que el Consell de Seguretat adoptés avui l'esborrany de resolució àrab perquè ratifica les responsabilitats morals i legals per resoldre el conflicte palestino-israelià", ha sentenciat.

   El resultat no ha estat una sorpresa, ja que Washington havia deixat en clar que no volia aquesta resolució abans de les eleccions d'Israel al març, d'acord amb les fonts diplomàtiques prèviament consultades.

   Perquè una resolució sigui aprovada, ha d'obtenir nou vots a favor i cap en contra dels cinc membres permanents del Consell que tenen dret a veto.

   La proposta palestina demanava negociacions basades en les línies territorials existents abans que Israel prengués Cisjordània, Jerusalem de l'Est i la franja de Gaza en la guerra de 1967. A més, sol·licitava que es resolguin totes les diferències en 12 mesos i que es posés a fi a l'ocupació d'Israel cap a finals del 2017.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés