Actualitzat 24/09/2014 19:00

Rousseff diu a l'ONU que és "inacceptable" la marginació dels països en desenvolupament a l'FMI i el BM

ONU, Naciones Unidas
JULIAN ROTELA ROSOW/FLICKR

La presidenta aprofita el seu discurs per posar en valor les conquistes socials del PT i criticar l'espionatge per part dels EUA

Rio de Janeiro, 24 set. (EUROPA PRESS) -

La presidenta del Brasil, Dilma Rousseff, ha defensat aquest dimecres que és "inacceptable" el retard en l'ampliació del poder de vot dels països en vies de desenvolupament al Fons Monetari Internacional (FMI) i el Banc Mundial (BM), el que segons la seva opinió fa que aquestes institucions corrin el perill de "perdre la seva legitimitat i la seva eficiència".

En el discurs que ha obert l'Assemblea General de les Nacions Unides a Nova York, Rousseff ha posat en valor les conquistes socials del Brasil en l'última dècada, però ha criticat que les organitzacions internacionals no atorguin al país l'estatus que es mereix, el que l'obliga a buscar alternatives.

En aquest sentit, ha recordat que fa poc el grup dels anomenats BRICS -el Brasil, Rússia, Índia, la Xina i Sud-àfrica- van acordar crear un Banc de Desenvolupament i un Fons de Reserves, dues eines que protegiran aquests països de "volatilitats financeres".

Rousseff també ha insistit en una de les reivindicacions històriques del Brasil, la reforma del Consell de Seguretat de l'ONU, els membres permanents del qual són els mateixos des de la creació de l'organisme després de la segona Guerra Mundial --els Estats Units, França, El Regne Unit, Rússia i la Xina--.

"Estic segura que tots entenem els greus riscos de paràlisis i inacció del Consell de Seguretat", ha dit, recordant que fa poc aquest organisme va tenir dificultats en promoure la solució pacífica de conflictes, pel que necessita "una verdadera reforma".

En el referent a la seguretat internacional la presidenta ha esmentat els conflictes a Síria, l'Iraq, Líbia o Ucraïna, però s'ha detingut especialment en la qüestió palestina.

"M'agradaria reiterar que no podem romandre indiferents a la crisi israeliano-palestina, sobretot després dels dramàtics esdeveniments a la franja de Gaza. Condemnem l'ús desproporcional de la força, que ha afectat fortament la població civil, dones i nens", ha dit. El Brasil manté una tensa relació amb Israel després que en el seu moment condemnés sense pal·liatius la invasió de Gaza i cridés l'ambaixador a consultes.

LA LLUITA CONTRA LA FAM

Rousseff ha obert el seu discurs recordant que en dues setmanes hi haurà eleccions al Brasil i subratllant la importància de la recuperació de la democràcia fa 30 anys. Gran part del seu parlament s'ha centrat a destacar les conquistes socials de l'última dècada, en què ha governat el Partit dels Treballadors (PT), un llegat que en bona part es deu al Govern del seu antecessor, Luiz Inácio Lula da Silva.

Així, ha recordat que fa uns dies l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) va treure al Brasil del mapa de la fam. "Aquest canvi ha estat resultat d'una política econòmica que ha creat 21 milions d'ocupacions i ha valoritzat el salari bàsic, augmentant un 71% el seu poder de compra en els últims 12 anys", ha remarcat.

Rousseff ha llançat una bateria de dades per il·lustrar els avenços del Brasil en la lluita contra la pobresa: 36 milions de brasilers han sortit de la misèria des del 2003 -22 durant el seu mandat-, la taxa de mortalitat infantil s'ha reduït fins i tot abans del termini marcat pels Objectius del Mil·lenni i milions de joves gaudeixen de beques per garantir el seu accés a la Universitat.

"Si el 2002 més de la meitat dels brasilers era pobra o molt pobre, avui tres de cada quatre brasilers formen part de la classe mitjana i dels estrats superiors", ha asseverat la presidenta, que també ha parlat d'avenços contra el racisme, la discriminació de les dones i l'homofòbia.

GOVERNANÇA D'INTERNET

Com ja fes l'any passat, ha criticat els casos d'espionatge per part dels Estats Units i que han afectat particularment al Brasil, fet que suposa "una violació del Dret Internacional". La mandatària, que ha recordat la seva lluita contra "l'autoritarisme" en el passat, ha promès que defensarà "el dret a la privacitat de les persones i la sobirania" del seu país.

Rousseff ha considerat que ha arribat el moment de "crear les condicions necessàries per evitar que el ciberespai sigui usat com a arma de guerra, mitjançant l'espionatge, el sabotatge i els atacs contra sistemes i infraestructures d'altres països".

Així les coses, després de defensar que l'ONU ha de jugar un paper de lideratge en aquest àmbit, ha anunciat que "el Brasil presentarà propostes per a l'establiment d'un marc civil per a la governança i l'ús d'internet i per garantir la protecció efectiva de les dades que viatgen a través de la xarxa".

L'esmentat marc se sustentaria en els principis de "llibertat d'expressió, privacitat i respecte dels drets humans"; "transparència" en la governança; universalitat; diversitat cultural, sense la imposició de creences, i "neutralitat de la xarxa, guiada només per criteris tècnics i ètics".

Pel que fa al canvi climàtic i la protecció del medi ambient ha assegurat que entre el 2010 i el 2013 el Brasil va deixar de llançar a l'atmosfera, cada any, una mitjana de 650 milions de tones de diòxid de carboni i que els últims anys la taxa de desforestació ha caigut un 79%. "I ho hem fet sense renunciar al desenvolupament econòmic ni a la inclusió social", ha dit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés