Actualitzat 26/11/2014 10:26

L'ONU expressa la seva preocupació per l'espionatge digital i alerta sobre les violacions de la privacitat

Recurso ordenador
Foto: MICROSOFT

NOVA YORK, 26 Nov. (Reuters/EP) -

El Tercer Comitè de l'Assemblea General de les Nacions Unides ha expressat aquest dimarts la seva preocupació per l'espionatge digital i ha titllat la vigilància digital massiva i la intercepció i emmagatzematge de dades en línia d'"actes altament intrusius" que violen el dret a la privacitat.

   Tot i això, una referència a la vigilància de les metadades com actes intrusius ha estat retirada de la resolució, la qual ha estat adoptada per consens, per satisfer els governs dels Estats Units, el Regne Unit, Austràlia, el Canadà i Nova Zelanda, coneguts com l'aliança de vigilància 'Cinc Ulls'.

   Malgrat això, la resolució, presentada per Alemanya i el Brasil, esmenta per primer cop les metadades i adverteix que "certs tipus de metadades, després d'haver estat agregades, poden revelar informació personal i donar una visió del comportament, relacions socials, identitat i preferències privades d'un individu".

   Les metadades detallen quins números de telèfon han participat en trucada, quan s'ha realitzat, quant ha durat, i on i quan algú s'ha connectat a internet o al seu correu electrònic, a qui ha escrit i quines pàgines ha visitat.

   "La vigilància legal, sotmesa a les garanties i a la supervisió adequades, pot ser una eina important per protegir els individus de les amenaces criminals o terroristes i accedir a les metadades pot ser un element important per a la investigació d'aquestes amenaces", ha declarat el delegat australià davant del Tercer Comitè.

   Per la seva banda, el Canadà ha defensat que les discussions globals sobre les metadades no es limitin als diplomàtics de les Nacions Unides. "Cal l'experiència col·lectiva de tots els actors: governs, indústria, societat civil i comunitat tècnica", ha valorat.

   La resolució ha estat aprovada com continuació d'un text semblant adoptat l'any passat després que l'excontratista de l'Agència Nacional de Seguretat dels Estats Units (NSA) Edward Snowden revelés un programa d'espionatge massiu de l'organisme.

   Està previst que l'Assemblea General de l'ONU adopti aquesta última resolució durant el mes de desembre. Les resolucions aprovades per l'Assemblea General no són vinculants, però tenen un determinat pes polític.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés