Publicat 11/4/2019 9:45:47 +02:00CET

Obren els col·legis electorals a l'Índia per a unes eleccions que posaran a prova el desgast del partit de Modi

India.-Abren los colegios electorales en India para unas elecciones que pondrán a prueba el desgaste del partido de Modi
REUTERS / ADNAN ABIDI

Els comicis suposen un exercici democrtic molt important al món i es desenvoluparan durant diverses setmanes

MADRID, 11 abr. (EUROPA PRESS) -

Els collegis electorals de l'Índia han obert el matí d'aquest dijous per a la primera fase d'unes eleccions legislatives que posaran a prova el desgast del BPJ, el partit del primer ministre, Narendra Modi, i que suposen un important exercici democrtic.

En els comicis, que es desenvoluparan durant diverses setmanes per facilitar la votació a tots els estats del país, estan cridades a participar 900 milions de persones --més que tota la població d'Europa--.

La cita amb les urnes arriba amb el BPJ com el clar favorit per imposar-se en vots i en escons, i els últims sondejos apunten a una clara victria i amb el dubte de si repetir la majoria absoluta a La Casa del Poble, la cambra baixa del Parlament indi.

En els anteriors comicis, celebrats el 2014, el BJP va aconseguir superar la majoria absoluta i es va alar amb 282 escons en una cambra legislativa, el Lok Sabha, que compta amb 545 diputats, dels quals dos són triats directament per la Presidncia del país per representar la comunitat angloíndia.

La cita amb les urnes no es completar fins al 19 de maig, quan acabar l'última ronda electoral. Els resultats no es coneixeran fins al 23 de maig. El procés complex electoral indi suposar l'establiment de prop d'un milió de centres electorals, si bé la xifra pot ser més baixa si hi ha dificultats per habilitar els centres de votació en algunes zones per nevades o inclemncies meteorolgiques.

La complexitat que caracteritza aquest llarg procés electoral i les dificultats per facilitar l'exercici del dret al vot a tots els racons del país porten a les autoritats electorals a haver de recórrer a vaixells, helicpters i fins i tot elefants per fer arribar les urnes als pobles més remots. En l'anterior cita electoral, les autoritats electorals van habilitar 18 taules de votació per a poblets amb deu habitants o menys.

Les legislatives del 2019 comptaran amb un cens de 900 milions d'electors davant dels 814,5 milions de ciutadans cridats a les urnes el 2014 a l'Índia, un país en el qual s'estima com a acceptable una participació situada entre el 60 i el 65 per cent dels votants.

EL BJP PODRIA NO REPETIR LA MAJORIA ABSOLUTA

La mitjana dels sondejos electorals publicats la darrera setmana situa el partit nacionalista del primer ministre com el clar favorit per guanyar les eleccions, amb una mplia majoria que podria arribar a ser absoluta. Dels quatre últims sondejos, tres situen el partit amb 273 escons o més --dels 543 que hi ha en joc-- i només un estudi colloca la formació per sota d'aquest llindar, amb 267 diputats.

Les enquestes situen en segona posició el partit centrista Congrés Nacional Indi, que presenta com a candidat el primer ministre Rahul Ghandi, que va assumir el 2017 la direcció del partit rellevant la seva mare, Sonia Ghandi, i que representa la família política Nehru-Ghandi.

Modi arriba a aquests comicis legislatius fent bandera del nacionalisme que defensa la seva formació i després de les recents tensions amb al Pakistan arran de la situació al Caixmir, la regió la sobirania de la qual es disputen i reparteixen els dos pasos i per la qual s'han enfrontat en dues guerres.

La tensió entre el Pakistan i l'Índia va augmentar al febrer després de l'atemptat que va posar fi a la vida de 40 militars indis al Caixmir, una zona controlada per les autoritats de Nova Delhi. Aquest atemptat va portar al Govern indi a acusar una vegada més les autoritats pakistaneses d'estar donant suport als grups de milicians que ataquen els objectius indis des de sl pakistans.