Actualitzat 13/01/2016 14:25 CET

Obama diu que la lluita contra Estat Islàmic està lluny de ser una Tercera Guerra Mundial

Obama en el discurso del Estado de la Unión
REUTERS

Reclama la fi de l'embargament a Cuba i una política exterior basada en la diplomàcia i el multilateralisme

   WASHINGTON, 13 Gen. (EUROPA PRESS) -

   El president dels Estats Units, Barack Obama, ha afirmat aquest dimarts durant el seu últim discurs sobre l'Estat de la Unió que la lluita contra el grup jihadista Estat Islàmic està lluny de ser una Tercera Guerra Mundial.

   "Mentre ens centrem a destruir Estat Islàmic, les afirmacions exagerades que això és la Tercera Guerra Mundial juguen al seu favor", ha indicat el mandatari davant el Congrés.

   "Masses de combatents en camionetes i ànimes malèvoles que planegen en apartaments o garatges suposen una gran amenaça per als civils i han de ser detinguts, però no amenacen la nostra existència com a nació", ha valorat.

   Així, ha manifestat que "aquesta és la història que Estat Islàmic vol explicar, és el tipus de propaganda que utilitza per reclutar". "No necessitem engrandir-los per demostrar que som sirians, no necessitem allunyar aliats vitals en aquesta guerra repetint la mentida que Estat Islàmic representa una de les principals religions del món", ha afegit.

Previa YoutubeCargando el vídeo....

   Per això, Obama ha recalcat que "cal dir-los pel seu nom: assassins i fanàtics que han de ser expulsats, capturats i destruïts", i ha explicat que "avui dia, uns pocs terroristes que no donen valor a la vida, ni tan sols a la seva, poden fer molt de mal".

   El mandatari ha argüit a més que "des de fa més d'un any, els Estats Units han encapçalat una coalició de més de 60 països per tallar el finançament d'Estat Islàmic, acabar amb els seus complots i detenir el flux de combatents, i d'aquesta manera està aixafant la seva ideologia maligna".

  "Amb prop de 100.000 bombardejos, n'estem eliminant els líders, el petroli, els camps d'entrenament i les armes. Estem entrenant, armant i donant suport a forces que recuperen territori ràpidament a l'Iraq i Síria", ha afegit.

   "Si es dubta del compromís dels Estats Units, o del meu, a l'hora de veure com es fa justícia, pregunteu a Ossama bin Laden. Pregunteu al capdavanter d'Al-Qaeda al Iemen, mort l'any passat, o al responsable dels atacs a Bengasi, que és dins d'una cel·la", ha defensat.

   Obama ha advertit que "si algú va contra els nord-americans, se'l perseguirà". "Pot portar temps, però tenim una memòria llarga, i el nostre abast no té límits".

INESTABILITAT EN L'ÀMBIT GLOBAL

   No obstant això, el president nord-americà ha concedit que "fins i tot sense Estat Islàmic, la inestabilitat continuarà durant dècades a moltes parts del món, entre les quals hi ha Pròxim Orient, l'Afganistan, el Pakistan, l'Amèrica Central, Àfrica i Àsia".

   "Alguns d'aquests llocs s'han convertit en llocs segurs per a xarxes terroristes, altres són víctima de conflictes ètnics i fam, i alimenten la propera onada de refugiats", ha assenyalat.

   "El món mirarà cap aquí per resoldre aquests problemes, i la nostra resposta ha de ser una mica més que paraules dures o crides a favor de bombardejar civils", ha defensat.

   En aquest sentit, Obama ha destacat que "no es pot intentar assumir i reconstruir qualsevol país que cau en una crisi". "Això no és lideratge, és una recepta per al caos, el vessament de sang nord-americana i una pèrdua de diners que ens afeblirà", ha dit.

   Per això, ha defensat "una postura més intel·ligent, una estratègia disciplinada que usi tots els elements del poder nacional". "Els Estats Units sempre actuaran, només si és necessari, per protegir la seva població i els seus aliats, però en assumptes d'interès global, mobilitzarem el món amb nosaltres i ens assegurarem que altres països assumeixen la seva part (de responsabilitat)", ha afegit.

   En aquesta línia ha recordat les sancions i la via diplomàtica utilitzada per solucionar el problema amb el programa nuclear iranià, i ha destacat que gràcies a aquesta postura "el món ha evitat una altra guerra".

   "Així és com vam evitar que s'expandís el virus de l'Ebola a l'Àfrica Occidental (...) Així vam forjar l'Acord Transpacífic de Cooperació Econòmica per obrir mercats, protegir els treballadors i el medi ambient i millorar el lideratge nord-americà a Àsia", ha enumerat.

   "Sé que és un moment perillós, però no perquè la força dels Estats Units hagi disminuït ni per una superpotència en auge. Som el país més poderós del món. Punt. No hi ha debat. Gastem en el nostre exèrcit més que els vuit països següents junts", ha recordat.

FI DE L'EMBARGAMENT A CUBA

   En el marc del seu discurs, Obama ha tornat a advocar per la fi de l'embargament a Cuba, i ha argumentat que "50 anys d'aïllament a Cuba han fracassat a l'hora de promoure la democràcia".

   "Per això vam restaurar les relacions diplomàtiques (amb Cuba), vam obrir la porta als viatges i el comerç, i ens vam posicionar per millorar la vida dels cubans", ha explicat.

  "Voleu consolidar el nostre lideratge i credibilitat a l'hemisferi? Reconeixeu que la Guerra Freda ha acabat. Aixequeu l'embargament", ha reclamat des del Congrés.

CANVI CLIMÀTIC

   Finalment, Obama ha aprofitat per defensar la postura del seu Govern estatunidenc davant del canvi climàtic, i ha afirmat que aquells que el segueixen negant "es veuran molt sols, ja que hauran de debatre amb l'Exèrcit, la majoria dels líders empresarials, la majoria de la població i la pràctica totalitat de la comunitat científica".

   "Estem fent passos per donar als amos de cases la llibertat de generar i emmagatzemar la seva pròpia energia. Així mateix, hem reduït la importació de petroli estranger gairebé un 60%, i d'aquesta manera hem retallat la contaminació per carboni més que cap altre país", ha destacat.

   "Hem d'accelerar la transició per allunyar-nos de l'energia bruta. En lloc de donar subsidis al passat, hem d'invertir en el futur", ha manifestat, i ha avançat que impulsarà "canvis en la manera de gestionar els recursos petroliers i el carbó".

   El mandatari ha reconegut que "res de tot això passarà de la nit al dia", i ha recordat que "existeixen interessos múltiples que volen protegir el 'statu quo'".

   "No obstant això, l'ocupació que crearem, els diners que estalviarem i el planeta que preservarem, és el tipus de futur que volem per als nostres fills i néts", ha reblat.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés