Publicat 5/8/2019 22:15:55 +02:00CET

Obama demana rebutjar amb fermesa el llenguatge de polítics que "alimenta la por i l'odi"

MADRID, 5 ago. (EUROPA PRESS) -

L'expresident dels Estats Units Barack Obama ha demanat aquest dilluns a la població que "rebutgi amb fermesa" el llenguatge de líders polítics "que alimenta un clima de por i odi o normalitza els sentiments racistes".

En un comunicat publicat en Twitter després dels atacs del cap de setmana a Texas i Ohio, que van deixar almenys 31 morts, ha expressat les seves condolences als familiars de les víctimes i ha criticat els líders que "demonitzen els que no són com nosaltres".

"Aquest llenguatge no és nou, ha estat en l'arrel de la majoria de les tragèdies humanes al llarg de la història, als Estats Units i a tot el món", ha assenyalat, abans d'agregar que "va ser l'arrel de l'esclavitud i Jim Crow, l'Holocaust, el genocidi a Rwanda i la neteja ètnica en els Balcans".

Així mateix, ha lamentat que "cap altra nació a la Terra està prop d'experimentar la freqüència dels tirotejos en massa que veiem als Estats Units". "Cap altre país desenvolupat tolera els nivells de violència armada com nosaltres", ha dit.

En aquest sentit, ha subratllat que "les proves demostren que es poden evitar alguns assassinats, que es pot evitar a algunes famílies tenir el cor trencat". "No estem indefensos en això", ha defensat, abans de demanar canvis en el control d'armes.

Obama ha manifestat a més que, si bé les "motivacions" darrere dels atacs a El Paso i Dayton "no es coneixen totalment encara", hi ha "indicacions" que el succés en El Paso "segueix una tendència perillosa", la de "individus amb problemes que assumeixen ideologies racistes i es veuen obligats a actuar violentament per preservar el supremacisme blanc".

"Com els seguidors d'Estat Islàmic i altres organitzacions terroristes internacionals, aquests individus poden actuar sols, però han estat radicalitzats per pàgines web del nacionalisme blanc que proliferen a Internet", ha alertat.

Per això, ha demanat a les autoritats i les plataformes d'Internet "millors estratègies per reduir la influència d'aquests grups d'odi" i ha sol·licitat a la població que es comporti "seguint els valors de tolerància i diversitat que són la marca de la democràcia nord-americana".