Publicat 09/08/2023 18:37

Níger.- La junta colpista del Níger acusa França de violar el seu espai aeri i d'alliberar a terroristes

Archivo - Arxivo - El president francès, Emmanuel Macron
Sven Hoppe/dpa - Archivo

MADRID, 9 ago. (EUROPA PRESS) -

El Consell Nacional per a la Salvaguarda de la Pàtria (CNSP), nom oficial de la junta militar colpista del Níger, ha acusat aquest dimecres a França de violar el seu espai aeri i d'alliberar a terroristes per crear "inestabilitat" al país.

El portaveu de la junta, Amadou Abdramane, ha indicat en un discurs televisat, recollit per la televisió estatal RTN, que les forces franceses van desplegar un avió militar aquest dimecres al Yamena, Txad, sobre les 6.01 hores (hora local).

"Aquesta aeronau va tallar voluntàriament tot el contacte amb el sistema de control aeri a l'entrada del nostre espai, des de les 6.39 hores fins a les 11.15 hores", ha dit, per després agregar que les forces franceses també han instigat un "pla de desestabilització" contra el país.

En aquest sentit, Abdramane ha explicat que París ha alliberat "unilateralment" a "elements terroristes presoners" que estaven planejant un atac contra posicions militars nigerinas a la frontera entre el Níger, Burkina Faso i Mali. Tot això amb l'objectiu de crear "un sentiment d'inseguretat generalitzat" al país.

La junta militar del Níger va anunciar el diumenge el tancament de l'espai aeri després d'assegurar que les forces de dos països de la regió no identificats van entrar en una situació de "predesplegament" que els colpistes van interpretar com un prolegòmen a una intervenció militar.

Des del cop d'estat, les relacions entre el Níger i França han estat tibants. La junta colpista va cancel·lar els acords de cooperació que mantenia amb París, que segueix tenint desplegats militars derivats de Mali, on participaven en l'operació 'Barkhane' en la lluita contra el terrorisme.

El Govern francès ha evacuat a més de 1.000 persones davant la possibilitat d'una acció militar directa en el marc de l'ultimàtum que va donar la Comunitat Econòmica d'Estats d'Àfrica Occidental (CEDEAO) per restaurar l'ordre constitucional al país, que va finalitzar el diumenge.

Aquesta proposta de la CEDEAO va provocar que Mali i Burkina Faso, països sota el control també d'una junta militar, advertissin que prendrien aquesta acció com una declaració de guerra i ajudarien el Níger a defensar-se. Després de l'ultimàtum, l'organisme regional ha convocat una nova cimera extraordinària per a aquest dijous, que tindrà lloc a la capital de Nigèria, Abuja.

El cap de la Guàrdia Presidencial nigerina, Abdourahmane Tchiani, va anunciar el 26 de juliol la destitució de l'ara derrocat president Mohamed Bazoum i el tancament de les fronteres, amb motiu de la profunda crisi econòmica i de seguretat del país, que fa front a un increment de les operacions de les branques d'Estat Islàmic i Al-Qaeda.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2023 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés