Publicat 10/8/2020 17:40:28 +02:00CET

Netanyahu, disposat a donar "una altra oportunitat" a la coalició per evitar noves eleccions a Israel

Benjamin Netanyahu
- / XINHUA NEWS / CONTACTOPHOTO

   Gantz avisa que uns nous comicis serien com una "guerra civil"

   MADRID, 10 ago. (EUROPA PRESS) -

   El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, s'ha mostrat disposat a donar "una altra oportunitat" a la seva coalició amb la formació Blanc i Blau de l'ex-cap militar Benny Gantz, que ha advocat aquest dilluns per allunyar "l'amenaça" de noves eleccions --serien les quartes en menys de dos anys--.

   L'aliança entre Netanyahu i Gantz, que van acordar fa tres mesos repartir-se el poder, va trontollar el diumenge després d'una tibant reunió en la qual les dues parts van discrepar sobre els propers pressupostos, de l'aprovació dels quals depèn en última instància la supervivència de l'Executiu.

   La llei estipula que aquests comptes han de ser aprovats en els primers cent dies de govern --es compleixen el 24 d'agost--, però els principals líders semblen disposats a reformar aquesta norma per almenys guanyar una mica de temps. Aquests plans retardarien a novembre el risc de comicis anticipats.

   "Retiri l'amenaça d'eleccions de l'agenda pública i, en lloc de fer que la població entri en pànic, doni-li la certesa, la seguretat i la confiança que es mereix", ha dit Gantz aquest dilluns, en un missatge dirigit al primer ministre idavant membres del seu partit. Gantz considera que una nova votació suposaria una "guerra civil".

   Segons el responsable de Defensa, Netanyahu no ha donat passos per complir la seva promesa d'accedir a l'ajornament, que podria quedar completat "en 24 hores". En aquest sentit, espera que no hi hagi "trucs bruts" per part del seu abans rival i ara aliat, segons mitjans locals.

   "No fan falta 24 hores (...). Tenim un pressupost anual preparat", ha respost Netanyahu en una trobada amb membres del Likud. Segons el primer ministre, els comptes estan "adaptats" a la crisi derivada de la pandèmia del coronavirus, "exactament el que els ciutadans d'Israel necessiten", en la seva opinió.

   Netanyahu és partidari d'un pressupost per només un any, mentre que Gantz advoca per complir la promesa d'aprovar uns comptes vàlids per a dos anys. La via del primer ministre donaria motiu a un debat similar en 2021, abans que Gantz pogués assumir la prefectura del Govern de mans de Netanyahu.