Actualitzat 11/02/2015 14:39

Nens soldat, una realitat present encara a 18 països

Niño soldado en República Centroafricana
Foto: SAVE THE CHILDREN

Un mínim de set dels 18 països també recluten nenes per fer-les esclaves sexuals

   MADRID, 11 Feb. (EUROPA PRESS) -    

   Un grup d'ONG ha denunciat aquest dimecres que encara, el 2015, un mínim de 18 països de tot el món segueixen reclutant nens soldat, segons les dades de les Nacions Unides, fet al qual cal sumar-li el reclutament de nenes per ser usades com a esclaves sexuals.

   "No només a Síria i República Centreafricana, on el conflicte s'ha recruat, sinó també Afganistan, Colòmbia, Costa d'Ivori, Filipines, Iraq, Líban, Mali, Nigèria, Birmània, Pakistan, Somàlia, Sudan del Sud, Sudan, República Democràtica del Congo, Tailàndia i Iemen es viu aquesta realitat", han enumerat les ONG.

   A més, un any més, les organitzacions Alboan, Amnistia Internacional (AI), Entreculturas, Fundación el Compromiso i Save the Children, han recordat que també les nenes són víctimes d'aquesta realitat que, a més d'obligar-les a combatre, són utilitzades com a esclaves sexuals i forçades a casar-se.

   El reclutament de menors soldat és una pràctica prohibida pel Protocol facultatiu de la Convenció de Drets del Nen, una eina que hauria d'assegurar que cap nen o nena sigui utilitzat com a soldat. Així i tot, segons denuncien les ONG, uns 51 grups armats recluten menors.

   Entre aquests grups, documentats per les Nacions Unides, destaquen: Boko Haram, a Nigèria; Séléka i 'antibalaka' a República Centreafricana; Al Shabaab a Somàlia; l'Estat Islàmic a l'Iraq i Síria, o les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC).

UNIR-SE DE MANERA "VOLUNTÀRIA"

   Les organitzacions han explicat que existeixen factors que poden influir perquè un nen o una nena decideixi ser un milicià més de manera "voluntària". En alguns països, unir-se a un grup armat es veu com una sortida de la pobresa extrema i que posa final a la seva recerca d'una feina i a la inseguretat, ja que les milícies poden proporcionar-los protecció, menjar i una família quan són orfes.

   És el cas de Pierre, un exnen soldat de 17 anys de la República Democràtica del Congo que es va unir dues vegades a un grup armat. "No tenia res a fer. Em van prometre menjar, feina i una carrera militar", ha explicat. Finalment va poder abandonar els grups per assistir a classes de formació professional en un dels campaments de desplaçats. "Ara puc aprendre fusteria i potser vendre algunes coses", ha dit esperançat.

LES NENES EN EL CONFLICTE ARMAT

   El 2013, les Nacions Unides va detectar que un mínim de set dels 18 països que recluten menors (Colòmbia, Filipines, República Centreafricana, Somàlia, Sudan, República Democràtica del Congo i Tailàndia), també utilitzen nenes.

   Tot i que fonamentalment són usades com a esclaves sexuals i per organitzar matrimonis forçats, el grup d'ONG ha denunciat que també són ensinistrades per a la guerra després d'haver estat reclutades o segrestades. "Aquesta igualació en les armes i la utilització de la violència no suposa, tot i això, que quedin lliures d'abusos i violència sexual, ni de l'estigma i el fet de no estar valorades per ser nenes, així com de possibles rebutjos en el context familiar en el moment de la seva reintegració", han alertat.

   Cristal tenia 16 anys quan es va unir al grup armat de Séléka, a la República Centreafricana, després que s'emportessin detingut i maltractessin el seu germà gran. "Si no m'unia, no haguessin alliberat el meu germà gran", ha explicat. "Abans que comencés el conflicte, jo anava a l'escola, però des que ha esclatat la violència no tenia res a fer", ha afegit.

   Ara Cristal s'ha adonat dels horrors que ha hagut de viure com a nen soldat. "No és una cosa bona per a un nen. Veurà sang, persones decapitades, veurà mort, i tot això tindrà conseqüències psicològiques en ell", ha assegurat.

   Esclavitud i violència sexual, matrimonis forçats, i problemes de salut són sol algunes de les violacions que pateixen les nenes. D'acord amb les Nacions Unides, la majoria de les nenes reclutades a la República Democràtica del Congo eren sotmeses a esclavitud sexual. A Sierra Leone un 60% d'elles es van convertir en "bush wives" (dones de la selva), un fet que també s'ha documentat a Libèria o Angola o a Colòmbia, obligant les menors a casar-se amb comandants de les FARC.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés