MSF denuncia casos de segrest i tortura a migrants a la frontera sud de Mèxic

Actualitzat 30/10/2019 17:58:45 CET
Migrant enun alberg a Mèxic
MSF / JUAN CARLOS TOMASI - Archivo

MADRID, 30 Oct. (EUROPA PRESS) -

Els migrants que travessen la frontera sud de Mèxic procedents de Guatemala han patit segrestos i situacions de violència extrema que aconsegueixen fins i tot el nivell de tortura, segons Metges Sense Fronteres (MSF), que ha lamentat el contagi de pràctiques abusives que ja s'havien detectat a la part nord, limítrof amb els Estats Units.

L'ONG ha atès en menys d'un mes a onze migrants víctimes de segrest i tortura a la localitat de Tenosique, a l'estat mexicà de Tabasco. La xifra iguala ja el nombre total de casos dels primers vuit mesos de l'any en aquest punt, cosa que evidenciaria una clara tendència a l'augment de la violència.

La responsable d'activitats mèdiques en Tenosique, Gemma Pomares, ha informat que entre els pacients hi ha persones que "van rebre impactes d'arma de foc, agressions amb armes blanques, abusos sexuals i altres tortures com a descàrregues elèctriques en àrees genitals i l'anus". "Alguns d'ells van relatar que van ser obligats a presenciar violacions als seus companys", ha afegit.

Pomares ha denunciat "un creixement exponencial dels segrestos en aquesta àrea i un augment en la crueltat i els mètodes de tortura que empren els grups delictius que operen en aquesta zona", segons un comunicat de l'ONG.

El coordinador general de MSF a Mèxic, Sergio Martín, ha reconegut que "era qüestió de temps" que els "alts nivells de violència" de la frontera nord es traslladessin també a la part sud del país. Segons la seva opinió, no són sinó "les conseqüències humanitàries de l'enduriment de les polítiques migratòries, dissenyades per infligir un gran sofriment als milers de persones que busquen desesperadament salvar les seves vides".

Martín ha qualificat d'"inacceptable" la "manca de protecció i crueltat" sobre aquestes persones, que han narrat en la consulta mèdica i psicològica haver estat arrossegades a cases abandonades on se'ls va obligar a despullar-se, lligades amb llaços durant hores, exposades a la intempèrie a altes temperatures i sota les inclemències del temps a canvi que proporcionessin els números de telèfon dels seus familiars.