Publicat 12/6/2019 10:31:20 +02:00CET

La mort d'una jove en una presó de Nova York augmenta els temors sobre el tracte dels presos transgènere

REUTERS / SHANNON STAPLETON - Archivo

NOVA YORK, 12 juny (Reuters/EP) -

La mort d'una dona transgènere en una presó de Nova York ha provocat que la seva família i diversos simpatitzants duguin a terme una investigació amb l'objectiu de mostrar els perills als quals s'enfronten les persones transgènere en el sistema legal i criminal dels Estats Units.

Layleen Polanco, de 27 anys, va ser trobada inconscient a la presó de Rikers Island divendres passat i després els metges van pronunciar la seva mort, segons va informar el Departament Correccional de Nova York. La seva causa de mort encara no ha estat determinada.

"La mort de la senyoreta Polanco recorda tràgicament el risc i la tortura física i emocional a les quals s'enfronten les persones transgènere, especialment les de les comunitat de color, en el sistema legal penal, particularment mentre estan sota custòdia", ha indicat en un comunicat la Societat d'Ajuda Legal.

El grup legal, que treballa amb persones que no poden pagar un advocat i va representar Polanco, ha sol·licitat una investigació independent de la ciutat sobre les circumstàncies de la seva mort.

Els funcionaris de l'Ajuntament i la presó han manifestat que la mort està sent investigada, però han detallat que no va ser resultat de violència.

La família de Polanco creu que els funcionaris de la presó no han explicat la història completa sobre on es trobava detinguda dins de la presó i altres detalls.

"Estem parlant amb diversos funcionaris del Govern de la ciutat amb l'esperança que siguin transparents amb la família. Falta veure si aquest serà el cas", ha indicat l'advocat de la família, David Shanies.

Centenars de simpatitzants es van reunir aquest dilluns a Manhattan demanant justícia per al cas.

De les persones transgènere que van participar en una enquesta nacional als Estats Units el 2015, més de la meitat van informar que patien maltractaments com l'assetjament de la policia i van dir que se sentien incòmodes en demanar ajuda a la policia.

L'estudi, dut a terme pel Centre Nacional per a la Igualtat de Transgèneres, també va mostrar que les persones transgènere a les presons eren cinc vegades més propenses a ser agredides sexualment pel personal i més de nou vegades per altres reclusos.