Actualitzat 5/12/2019 16:37:28 +00:00 CET

Moren 29 persones en un enfrontament entre dos clans al Sudan del Sud

Membres de la misisó de pau de l'ONU al Sudan del Sud (UNMISS)
UN PHOTO/NEKTARIOS MARKOGIANNIS - Archivo

JUBA, 5 des. (DPA/EP) -

Almenys 29 persones han mort i altres 20 han resultat ferides aquest dijous al Sudan del Sud en un enfrontament entre dos clans rivals al voltant de la propietat d'una illa al riu Nil, segons ha confirmat el coordinador de l'àrea.

El coordinador, Joseph Deng Mawaat, al centre del país, i reclamen la propietat de l'illa, considera estratègica per l'atracament d'embarcacions al riu.

Diversos estats del centre i el nord del Sudan del Sud han estat escenari de desenes d'incidents d'aquesta mena aquest any, successos que s'han saldat amb centenars de morts, segons balanços oficials.

Aquests enfrontaments solen estar motivats pels intents de robatori de bestiar i les disputes entre pastors i agricultors a les zones més fèrtils del país, especialment a causa de l'augment de la desertificació i el desplaçament de poblacions.

Nacions Unides ha enviat aquesta mateixa setmana a un contingent de 'cascos blaus' al centre de la ciutat sacsejada per uns enfrontaments intercomunitaris que van deixar 80 morts a la fi de la setmana passada.

Els combats van esclatar el 27 de novembre entre membres de les comunitats gak i manuer -tots dos integrants de la comunitat pakam-, segons han confirmat les autoritats locals.

El ministre d'Informació de l'Estat, Benjamin Laat, va afirmar aquest dilluns que els enfrontaments es van desencadenar després que els manuer acusessin els gak d'assassinar un empresari de la seva comunitat.

En resposta, la Missió d'Assistència de Nacions Unides al Sudan del Sud (UNMISS) ha afirmat que 75 'cascos blaus' han estat "desplegats temporalment" a Maper per evitar una recrudescència de la violència.

L'UNMISS va destacar en el seu comunicat que, "si bé la violència política s'ha reduït en gran manera al Sudan del Sud des de la signatura de l'acord de pau el setembre del 2018, els enfrontaments intercomunitaris continuen provocant la mort i ferides als civils, robatori de bestiar i saqueig de propietats".

EVACUACIONS DEL CICR

Durant la jornada d'aquest mateix dijous, el Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) ha evacuat a 29 ferits de bala a la capital, Juba, perquè rebin tractament mèdic.

"La violència intercomunitària continua tenint conseqüències devastadores al Sudan del Sud", ha dit James Reynolds, cap de la delegació del CICR al país.

En aquest sentit, ha recalcat que "la vida i la dignitat de la gent ha de ser sempre respectada, independentment de les raons que estiguin darrere dels combats".

El CICR ha destacat que durant els últims dies han estat saquejats centenars d'habitatges durant els últims dies en el marc dels enfrontaments, la qual cosa ha deixat les famílies sense recursos i els ha forçat a fugir per temor a nous episodis de violència.