Publicat 12/10/2014 10:24

Morales, el sindicalista indígena reconvertit en símbol de Bolívia

El presidente de Bolivia, Evo Morales
ABI

MADRID, 12 oct. (EUROPA PRESS) -

Evo Morales Ayma té aquest diumenge una cita amb els electors i amb el seu "socialisme originari", el mateix que li va permetre convertir-se en el primer president indígena de l'Amèrica Llatina i que ara vol agitar un altre cop per tancar una etapa històricament llarga en el poder per a aquest sindicalista reconvertit.

Morales, solter tot i que amb dos fills, va néixer el 26 d'octubre de 1959 a Isallavi, dins de la comunitat indígena dels aimara, origen que ha estat molt present en tota la seva carrera política. De família humil, va compaginar des de nen el treball com pagès i ramader amb els seus estudis al col·legi Beltrán Ávila d'Oruro. Com ell mateix ha assegurat, va continuar la seva formació a "la universitat de la vida".

El 1982, l'altiplà bolivià va patir una de les majors sequeres de tota la seva història que va obligar milers de famílies com els Morales Ayma a buscar noves terres. Migraren cap al Xapés (Cochabamba). Allà, ocuparia el seu primer càrrec sindical com a secretari d'Esports per ascendir fins a la secretaria general el 1985.

Des de 1996 presideix el Comitè de Coordinació de les sis federacions de productors de coca de la zona del tròpic de Cochabamba (Xaparé). El 1997 va aconseguir per majoria l'escó de diputat per la circumscripció de Xapés, tot i que només cinc anys després va ser expulsat pels partits neoliberals del Congrés Nacional de Bolívia.

Ja com a líder del Moviment al Socialisme (MAS), Morales es va presentar a les eleccions generals de juny del 2002, aconseguint més de 580.000 vots i 36 congressistes.

Va encapçalar les protestes d'octubre del 2003 que van acabar amb la dimissió del llavors president bolivià Gonzalo Sánchez de Lozada. A les eleccions municipals del desembre del 2004, el MAS es va convertir en la primera força política de Bolívia.

Des d'aquest moment, els seus rivals i opositors van començar una campanya de desprestigi acusant Morales de "guerriller" o "narcotraficant" i desprestigiant la seva campanya centrada en els moviments socials i en les comunitats indígenes.

El desembre del 2005, Morales va aconseguir la presidència de Bolívia trencant totes les projeccions polítiques en aconseguir el 53,7 % dels vots. Es convertia així en el primer president indígena de Bolívia i Amèrica Llatina. En el mateix mes, però el 2009, Morales va tornar a alçar-se amb la victòria, després d'obtenir el 64,22 % dels vots, jurant el seu segon mandat presidencial el 22 de gener del 2010.

Aquest diumenge, es presenta un altre cop com a candidat del MAS a la presidència del país. De complir-se les enquestes, que li atorguen una intenció de vots més de 40 punts per sobre dels seus rivals, Morales es convertiria en la persona que durant més anys ha ocupat la presidència de Bolívia.

Després del seu segon mandat, Morales va reformar la Constitució, pel que serà --en el cas d'arribar a la victòria-- l'últim president que juri el càrrec en tres ocasions. Els seus futurs successors tindran un mandat limitat a vuit anys.

SIMPATITZANTS I DETRACTORS

Morales, aficionat al futbol i defensor de la coca, ha rebut lloances dels qui veuen en ell un president humil i treballador, capaç de viatjar per tot el país sud-americà per inaugurar obres o reunir-se amb comunitats locals.

Els seus detractors, en canvi, veuen en Morales una figura despòtica i lamenten les seves sortides de to, com quan a l'abril del 2010 va assegurar que les hormones femenines dels pollastres podien arribar a "desviar" als homes en matèria de sexualitat.

Morales al·lega que, en aquests últims anys, ha "ensenyat" a molts com es governa. "Abans deien que els indígenes només servíem per votar", va dir dimecres, en el multitudinari acte de tancament de la que previsiblement serà la seva última campanya.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés