Publicat 28/12/2019 12:47:58 +01:00CET

Mor un home electrocutat durant les protestes a Santiago de Xile

Protestes a la plaça Baquedano de Santiago de Xile.
Adrian Manzol/ZUMA Wire/dpa - Archivo

Enfrontaments aïllats entre carrabiners i manifestants

MADRID, 28 des. (EUROPA PRESS) -

Un home ha mort electrocutat aquest divendres en el marc de les mobilitzacions registrades a la plaça Baquedano de la capital del país, Santiago, segons ha confirmat l'Institut Nacional de Drets Humans (INDH) del país.

"S'informa de l'ingrés d'una persona morta en el context d'una manifestació a plaça Italia", ha comunicat l'organisme a través del seu compte de Twitter, on han demanat que el fet "s'esclareixi al més aviat possible".

El mort, de 40 anys, estava fugint de l'actuació policial durant la manifestació quan, per raons encara desconegudes, ha caigut a una fossa que tenia cables i aigua, segons ha recollit el diari local 'La Tercera'.

Els carrabiners de Xile han dispersat aquest divendres una nova mobilització a la plaça Baquedano en què s'han produït enfrontaments aïllats entre el cos policial i els manifestants.

Els carrabiners han assenyalat que "es faran desplegaments diferenciats conforme la demanda que es pugui generar i depenent del nivell de convocatòria", ha informat 'La Tercera'. "L'objectiu és augmentar els nivells de vigilància i prevenció", ha afegit el cos.

Per la seva banda, l'intendent metropolità de Santiago de Xile, Felipe Guevara, ha assegurat aquest divendres que els operatius policials són, per llei, "d'exclusiva prerrogativa dels carrabiners".

En aquest context, ha elogiat "la seva tasca quan es fa seguint les normes i els protocols" i ha condemnat "amb força" que hi hagi "excessos", segons ha especificat mitjançant el seu compte de Twitter.

A més, ha afirmat que "mai" no ha negat una autorització a una marxa. "Hem buscat la manera de conciliar el dret a manifestar-se amb l'autorització que s'ha de sol·licitar quan es fan convocatòries", ha precisat. "Tinc ferm compromís amb els Drets Humans i condemno els excessos i la violència", ha asseverat Guevara.

No obstant això, l'intendent ha criticat que no s'ha rebut "cap sol·licitud" per fer una manifestació a plaça Baquedano, cosa que "dificulta el resguard de les persones".

"Li vaig demanar als carrabiners el màxim compromís amb el resguard de les persones que es manifestin en pau i els he sol·licitat el major esforç per cautelar la seguretat dels ciutadans, seguint els protocols i les normes que regeixen a les forces d'ordre i al país", ha conclòs.

GAIREBÉ 4.000 FERITS

L'Institut Nacional de Drets Humans (INDH) de Xile ha xifrat en 3.557 el total de les persones ferides en les mobilitzacions que es registren al país des del 18 d'octubre.

Un total de 359 persones han resultat ferides als ulls, 336 han patit lesió o trauma i 23 l'esclat o pèrdua de l'òrgan, segons les dades, que procedeixen de diagnòstics mèdics "inicials", ha precisat l'INDH.

D'altra banda, 2.040 persones han resultat ferides amb trets. Per trets de bala, 51 persones; de balí, 185; per perdigons, 1.605; i per projectils no identificats, 199 persones. Així mateix, 223 persones han resultat ferides per l'ús de gasos lacrimogens.

A més, el balanç de l'INDH ha especificat el total de "vulneracions" que han denunciat els manifestants, que han xifrat en 1.496. D'aquestes, 207 són per violència sexual; 392 per tortures i "altres tractes cruels"; 853 per ús excessiu de la força durant la detenció; i 44 corresponen a "altres vulneracions".

En aquest context, un jutjat de Santiago ha decretat aquest divendres presó preventiva per a sis integrants del cos de carrabiners acusats de delictes de tortura i abús sexual contra un estudiant de medicina de la Universitat Catòlica, que va ser detingut durant el toc de queda imposat pel Govern de Sebastián Piñera en la nit del 21 d'octubre.

LES PROTESTES A XILE

Les protestes a Xile han complert ja més de dos mesos, després que la ciutadania decidís sortir als carrers davant la quarta pujada del preu del metro. A ells es van sumar col·lectius que reivindicaven millores socials i laborals, així com a nivell educatiu i de salut.

Malgrat que han disminuit la seva intensitat en comparació amb els primers dies, on es van produir 20 morts i milers de ferits i detinguts després dels enfrontaments amb els carrabiners, les accions al carrer persisteixen, generant tancaments temporals d'estacions de metro i retards en el transport públic.

Després de les infructuoses primeres mesures per reprimir les manifestacions servint-se de les forces de seguretat, el president de Xile, Sebastián Piñera, ha intentat ara comptar amb el suport de les diferents forces polítiques del país per reformar la Constitució i donar cabuda a tantes reclamacions de totes les forces socials i comunitàries com sigui possible.