Publicat 21/12/2019 18:08:07 +01:00CET

La missió de la UE a Bolívia també detecta irregularitats en les eleccions del 20 d'octubre

El presidente de Bolivia, Evo Morales
REUTERS / AGUSTIN MARCARIAN

MADRID, 21 des. (EUROPA PRESS) -

L'informe final de la Missió Tècnica d'Experts Electorals de la UE (PIXI-UE) sobre les eleccions del passat 20 d'octubre a Bolívia recull "molts errors i irregularitats" en el procés de recompte, que considera "caòtic", amb la qual cosa dona suport a les crítiques de l'auditoria de l'Organització d'Estats Americans (OEA), que, juntament amb la pressió de Policia i Exèrcit, van propiciar la dimissió del president Evo Morales.

"La PIXI-UE va observar nombrosos errors i irregularitats en les actes electorals", explica l'informe. En concret, es refereix a actes electorals amb un nombre inusualment elevat de vots nuls, vots en blanc i una participació del cent per cent dels electors en un seguit de meses electorals. També va comprovar que diverses actes haurien d'haver estat anul·lades.

Tot i que aquests problemes es van originar a les meses de sufragi, el Tribunal Suprem Electoral de Bolívia (TSE) i el Tribunal Electoral Departamental (TED) "van fer desistiment de la seva responsabilitat de verificar les actes i decidir amb criteris legals sobre la seva validesa". "El procés de còmput va ser caòtic i va semblar deure's a l'obstinació del TSE de proclamar els resultats presidencials al més aviat possible, independentment que hi hagués errors i irregularitats", assenyala l'informe.

En conclusió, la missió d'experts de la UE considera que les decisions del TSE, combinades amb l'absència d'explicacions sobre les seves decisions i el canvi de tendència, "van fer malbé irrevocablement la confiança en el procés de còmput de resultats".

Amb vista al futur, la missió de la UE recomana prohibir tot ús il·lícit de recursos de l'Estat en la campanya, millorar el sistema de justícia electoral, millorar la transparència i la comunicació del TSE, adoptar mesures per combatre les notícies falses i la desinformació, establir criteris més clars per a la revisió de les actes electorals, permetre els recomptes, millorar el procés de resultats preliminars i promoure la participació dels observadors nacionals.

L'INFORME SERÀ UN "FULL DE RUTA"

En una de les primeres reaccions a l'informe, el nou president del TSE, Salvador Romero, ha apuntat que els informes de l'OEA i de la UE seran els 'fulls de ruta' per millorar i garantir la transparència en els propers comicis.

"És valuós l'informe de la UE, igual que el de l'OEA, que ens mostren punts crítics del procés electoral del 2019 i des d'aquest punt de vista ho assumim com un full de ruta que ens mostra elements que hem de millorar o canviar i que ens permeten arribar a la jornada electoral del 2020 amb totes les qüestions resoltes i la confiança de la ciutadania en què hi hagi eleccions transparents", ha declarat, segons recull el periòdic bolivià 'Els Temps'.

Romero ha avançat a més que en els primers dies de gener es donarà a conèixer la convocatòria i la data de les eleccions nacionals per elegir president i Parlament. No obstant això, les primeres tasques seran omplir els càrrecs acèfals i vacants, que representen el 15 per cent del personal del TSE.

Quant als observadors, Romero ha subratllat que crearan tots els mecanismes necessaris per possibilitar la presència de tots els observadors necessaris, tant nacionals com internacionals, perquè el procés sigui transparent.

Al seu judici, el més 'important' és que els ciutadans acudeixin a votar en els comicis electorals de l'any vinent amb la plena certesa que aquests resultats reflectiran 'totalment' la voluntat popular.

Morales va dimitir el passat 10 de novembre i va fugir a Mèxic. Jeanine Áñez, segona vicepresidenta del Senat, es va autoproclamar presidenta interina per omplir el buit de poder que va deixar l'antic mandatari i la renúncia d'altres alts càrrecs.

Bolívia es prepara ara per celebrar unes noves eleccions en què ni Morales ni el seu vicepresident, Álvaro García Linera, podran participar, en compliment a l'acord al qual el seu partit, el Moviment Al Socialisme (MAS), i el Govern d'Áñez han arribat al Congrés.

el més llegit

 1. 1

  Prohibit entrar i sortir de Lleida i 7 municipis més del Segrià des de mitjanit pel coronavirus

 2. 2

  Fiscalia de Lleida s'oposa al nou confinament a diversos municipis pel coronavirus

 3. 3

  Campo diu que la jutgessa de Lleida dona la raó al Govern espanyol sobre l'estat d'alarma

 4. 4

  Podem demana inspeccions als centres de treball de Lleida per evitar contagis

 5. 5

  La jutgessa no ratifica el nou confinament a diversos municipis de Lleida