Actualitzat 09/10/2015 18:08

Missatge de Lagarde en espanyol: "Hi ha, germans, moltíssim a fer"

Davant del període que travessa l'economia mundial

LIMA (PERÚ), 9 oct. (EUROPA PRESS) -

La directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, ha assegurat que, malgrat que la crisi econòmica ja ha conclòs, l'economia global està vivint una "època de canvis", i ha afegit en espanyol: "Hi ha, germans, moltíssim a fer".

"Ja no estem en una crisi econòmica, però aquesta és una època de canvis. Els vells paradigmes ja no valen, noves relacions econòmiques emergeixen. Això significa que també és època d'oportunitats i d'acció", ha afirmat Lagarde durant la inauguració de la sessió plenària de la Trobada Anual 2015 del FMI i del Banc Mundial.

En aquest context, la directora gerent del Fons ha fet referència al poeta peruà César Vallejo, ja que les jornades se celebren aquest any a Lima, el Perú, i ha pronunciat en espanyol una frase "plena de confiança" amb la qual tanca un dels seus poemes: "Hi ha, germans, moltíssim a fer".

Lagarde ha remarcat que l'escenari global es caracteritza actualment per la seva "incertesa", ja que el creixement del PIB global serà una cosa més feble aquest any que l'anterior, en passar del 3,3% al 3,1%, i només s'accelerarà "modestament" fins al 3,6% el 2016.

Segons l'opinió de la directora gerent del FMI, aquest ritme de creixement és "molt més lent" del que es necessita perquè tingui efectes profunds sobre la feina i la pobresa.

TRANSICIÓ DE L'ECONOMIA.

Alhora, ha subratllat que una altra característica de l'economia mundial és que està travessant un període de transició, inclosos el canvi esperat de la política monetària dels Estats Units i l'evolució de la Xina cap a un nou model de creixement.

Lagarde ha remarcat que les dues transicions són "necessàries i saludables", però tenen el seu impacte en altres països a través del comerç, els tipus de canvi, els mercats d'actius i els fluxos de capital.

En concret, ha apuntat que els països de baixos ingressos i els mercats emergents que depenen en gran part de les matèries primeres s'estan veient "especialment afectats".

"Si bé aquestes incerteses i transicions poden semblar desencoratjadores, crec que poden ser gestionades amb una barreja adequada de polítiques per donar suport a la demanda, a l'enfortiment de l'estabilitat financera i a la implementació de les reformes d'estructures. Tots aquests són actes d'equilibri necessaris", ha incidit.

Tot i això, adverteix que això no serà suficient i ha reclamat "millores polítiques", i que els bancs centrals de les economies avançades tinguin en consideració el risc de contagi de les seves polítiques o que els mercats emergents facin front a l'excessiu endeutament públic i empresarial.

Malgrat haver destacat la necessitat de mesures a curt termini, també ha defensat la importància d'emprendre altres aspectes més generals de l'escenari global com el canvi climàtic, la innovació, els moviments migratoris, el canvi demogràfic o la situació de la dona.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés