Publicat 19/8/2019 11:54:44 +02:00CET

Un ministre del Regne Unit rebutja l'"alarmisme" que ha creat el document filtrat sobre el Brexit

Reino Unido.- Un ministro de Reino Unido rechaza el "alarmismo" creado por el documento filtrado sobre el Brexit
REUTERS / FRANCOIS LENOIR - Archivo

LONDRES, 19 ago. (Reuters/EP) -

El ministre d'Energia del Regne Unit ha rebutjat aquest diumenge el nerviosisme que ha generat la publicació d'un informe que assegura que el Regne Unit haurà de fer front a una etapa d'escassetat de combustible, aliments i medicines si abandona la Unió Europea sense un acord.

"Crec que hi ha molt d'alarmisme i molta gent està jugant amb la por. Hem d'estar preparats per si no s'arriba a un acord", ha afirmat el ministre a Sky News després de ser preguntat sobre els documents governamentals que s'han filtrat, que descriuen les possibles manques a les quals haurà de fer front el Regne Unit en cas que no arribi a un acord. "Estarem preparats per marxar sense un acord el 31 d'octubre", han afegit.

Segons l'informe, el 85% dels camions que travessin entre França i Anglaterra podrien patir retards duaners de diversos dies, cosa que podria produir una escassetat de béns que podria durar fins a tres mesos.

D'altra banda, el Govern considera que una frontera 'dura' entre la província britànica d'Irlanda del Nord i la República d'Irlanda és "probable", perquè els plans actuals per evitar els controls generalitzats resultaran insostenibles.

El Regne Unit es dirigeix cap a una crisi constitucional, perquè el primer ministre Boris Johnson ha promès diverses vegades que abandonarà el bloc el 31 d'octubre sense acord, tret que la Unió Europea accepti revisar els termes del divorci.

No obstant això, la Unió Europea s'ha negat en diverses ocasions a reobrir l'acord, que inclou una política de salvaguarda fronterera irlandesa que la predecessora de Johnson, Theresa May, va acordar al novembre.

Els líders europeus estan pressionant Johnson perquè eviti que es produeixi una sortida sense acord. El líder de l'oposició, Jeremy Corbyn, ha promès tombar el govern de Johnson a principis de setembre per ajornar el Brexit.