Publicat 17/12/2019 17:25:02 +01:00CET

El ministre estonià que es va burlar de la primera ministra finlandesa esquiva el cessament

Mart Helme
REUTERS / INTS KALNINS

RIGA, 17 des. (DPA/EP) -

El ministre de l'Interior d'Estònia, Mart Helme, ha superat aquest dimarts una moció de censura presentada al Parlament com a repulsa a les seves burles a la primera ministra de Finlàndia, Sanna Marin, a la qual es va referir com a "dependenta" per posar en dubte la seva capacitat.

"Ara veiem com una dependenta s'ha convertit en primera ministra i com d'altres activistes i persones sense educació també estan al Govern", va afirmar Helme al programa de ràdio de la seva formació, l'ultradretà Partit Popular Conservador d'Estònia (EKRE), difós diumenge.

L'oposició ha impugnat la continuïtat del ministre, però finalment només 44 dels 86 diputats presents han votat en contra d'Helme, set punts per sota del llindar que hauria suposat la seva destitució. En canvi, quaranta-dos legisladors han donat suport a la seva continuïtat.

La presidenta estoniana, Kersti Kaljulaid, ha demanat perdó per les polèmiques declaracions d'Helme al president finlandès, Sauli Niinistö, i li ha sol·licitat que traslladi aquestes disculpes a Marin i al seu Govern. Marin no oculta el caràcter humil de la seva família, i que va treballar com a caixera abans d'estudiar a la universitat i iniciar la seva carrera política.