Actualitzat 15/11/2017 09:44

El Ministeri de Justícia de l'Aràbia Saudita anuncia que començarà a contractar dones per primera vegada

Bandera saudí
KHALED ABDULLAH ALI AL MAHDI

MADRID, 15 nov. (EUROPA PRESS) -

El Ministeri de Justícia de l'Aràbia Saudita ha anunciat aquest dimarts que començarà a contractar dones per a tasques d'investigació i administració, la qual cosa suposarà la primera vegada en la història del país que les dones treballaran en aquest organisme.

El ministre de Justícia, Walid bin Muhammad al-Samaani, ha detallat que les dones podran treballar com a investigadores socials, legals i de la xaria --llei islàmica--, així com a ajudants d'administració en el Ministeri.

Així mateix, ha dit que el termini per a l'enviament de sol·licituds està obert, i ha afegit que les que es postulin per als llocs de treball han de tenir un màster i especialitzacions sobre legislació, sociologia, xaria i administració.

La decisió s'emmarca en un pla del príncep hereu, Mohamed bin Salman, per introduir canvis econòmics i socials al país. El mes passat, un decret reial va anunciar que les dones podran conduir a partir del juny del 2018.

A final d'octubre, les autoritats van anunciar que permetrà a les dones entrar als estadis i més instal·lacions esportives del país a partir del 2018, i ressalten que "seran rehabilitats per rebre famílies".

Així mateix, durant el cap de setmana es va celebrar el primer torneig femení de bàsquet, i aquest dimecres arrencarà un torneig de futbol femení al país, segons ha informat el diari local 'Al Watan'.

El mateix Bin Salman va prometre un Islam "moderat i obert" al país, dominat pel wahhabisme, una branca extremadament conservadora dins del sunnisme. "Estem tornant al que vam ser, un país d'Islam moderat que està obert a totes les religions del món", va dir.

"No passarem els propers 30 anys de les nostres vides fent front a idees destructives. Les destruirem avui", va manifestar, i va afegir que "s'acabarà molt ràpid amb l'extremisme".

Així, Bin Salman --qui és a més vice-primer ministre i ministre de Defensa-- va ressaltar que "la joventut és la riquesa del país", i va argumentar que "si reben la guia adequada, crearan un món excel·lent sobre la Terra".

Malgrat les reformes, les dones segueixen fent front a nombroses restriccions al país, especialment relacionades amb la manera de vestir, les seves relacions socials amb altres homes i la necessitat d'una autorització d'un 'guardià' per viatjar, treballar o acudir a un centre mèdic.

Al país impera la doctrina del wahhabisme, corrent religiosa pertanyent a la branca sunnita de l'Islam inspirada en els ensenyaments de Muhammad ibn Abd-al-Wahhab, qui va formular una aplicació rigorista de la religió basada únicament en l'Alcorà i va elogiar la gihad violenta davant la interioritzada.

El wahhabisme és aplicat com a religió d'estat --malgrat ser considera gairebé herètica per múltiples corrents musulmans-- sobre la base de la unió político-religiosa entre Abd-al-Wahhab i la tribu Al-Saud, que es va fer amb el poder a la península Aràbiga i va crear l'actual Estat.

A partir del wahhabisme han sorgit alguns dels grups extremistes sunnites més actius en l'actualitat, tals com l'organització terrorista Al-Qaeda i altres organitzacions salafistes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés