Actualitzat 14/12/2015 10:51

Un mínim de 17 dones s'imposa a les eleccions als consells municipals a l'Aràbia Saudita

Saudi woman leaves a polling station after casting her vote during municipal ele
XXSTRINGERXX XXXXX / REUTERS

MADRID, 14 Des. (EUROPA PRESS) -

Un mínim de 17 dones ocuparà per primera vegada un escó a l'Aràbia Saudita d'acord amb els resultats preliminars de les històriques eleccions regionals celebrades dissabte al regne àrab, on les dones han gaudit per primera vegada de l'oportunitat de presentar-se com a candidates o dipositar el seu vot.

   Segons ha informat el diari local 'Saudita Gazette', hi ha hagut victòries electorals de dones a les localitats de Riad, la Meca, Jiddah, Qatif, Hail, Al-Jawf, Al-Hassà i Jizan.

   Una de les vencedores, Jadra al-Mubarak --qui ha estat la tercera més votada a la regió de Qatif--, ha expressat que la seva elecció suposa "un honor". "La gent m'ha honrat en escollir-me per servir la meva pàtria", ha valorat.

   A la Província de l'est --en què es troba Qatif-- han aconseguit escons Sanà Abdel Latif Hamam i Maasuma Abdel Mohsan al-Rida. Per part seva, Mona al-Emeri i Fadhila al-Atawwi han guanyat a la regió de Tabuk.

   Alhora, Salma bint Hizab al-Oteibi ha estat elegida a la Meca després d'imposar-se a Madrakah, situada aproximadament 150 quilòmetres al nord de la ciutat més santa de l'islam.

   Finalment, Hanuf binf Mufrih bin Ayid al-Hazmi ha estat escollida a la regió d'Al-Jawf, mentre que tres dones han aconseguit escons a Riad i dues més a Jiddah --Lama al-Sulaiman i Rasha Hifzi--.

   El ministre d'Assumptes Municipals i Rurals i president del comitè general per a les eleccions municipals, Abdulatif Abdulmalik al-Asheij, ha detallat que la participació ha estat del 47,4%.

   Les últimes eleccions municipals a l'Aràbia Saudita es van celebrar el 2011, any en què l'anterior monarca, Abdullah, ja havia anunciat que en les següents eleccions les dones podrien votar i ser candidates, i va citar "un rebuig a marginar el paper de la dona en la societat saudita". El seu successor, el rei Salman, ha mantingut aquesta decisió.

DIFICULTATS I DISCRIMINACIÓ

   Tot i l'avanç, el vot femení encara està sotmès a nombroses dificultats a l'Aràbia Saudita. Per a les eleccions hi ha ara mateix 130.600 dones registrades per dipositar el seu vot, una xifra que empal·lideix en comparació amb 1.300.000 homes llistats, a causa de, sobretot, la falta de coneixement sobre el procés electoral en la població femenina.

   A més, les dificultats de transport --les dones saudites no tenen permís per conduir-- van causar problemes addicionals en les tasques del registre.

   Cal afegir, a més, les limitacions comunes a tots els candidats, que no poden utilitzar ni mesquites ni edificis públics, escoles o centres esportius per fer campanya. L'ús de logotips o eslògans oficials, símbols religiosos, històrics o tribals tampoc estan permesos.

   L'Aràbia Saudita és un dels països en què els drets de les dones estan més coartats. Segons Amnistia Internacional, "pateixen una discriminació sistemàtica a la llei i a la pràctica" tot i els "petits passos cap endavant" que s'han fet, com ara l'autorització a votar.

   En aquest sentit, Human Rights Watch (HRW) ha apuntat que les dones saudites han fet front diversos problemes per demostrar la seva identitat i la seva residència --a causa del fet que habitualment no tenen en nom seu les cases o les factures--, i també ha recordat que pateixen més dificultats que els homes a l'hora d'aconseguir els documents necessaris.

   Les autoritats electorals han imposat, a més, una segregació estricta durant la campanya electoral, prohibint els candidats dirigir-se a membres del sexe oposat sense la mediació d'un portaveu, fet que és discriminatori per a les dones, ja que la majoria dels votants són homes.

   Finalment, HRW ha criticat el sistema de 'guardians', que segueix intacte al país tot i les promeses d'abolir-lo. Segons HRW, les dones no poden obtenir un passaport, casar-se, viatjar o rebre educació superior sense l'autorització d'un 'guardià', que acostuma a ser el marit, pare, germà o fill.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés