Publicat 06/09/2021 07:30

Militars colpistes detenen el president de Guinea i ordenen dissoldre les institucions

Alpha Condé, president de Guinea
EDDY PETERS / XINHUA NEWS / CONTACTOPHOTO

   S'imposa el toc de queda i els governadors seran reemplaats per militars

   MADRID, 6 set. (EUROPA PRESS) -

   Un grup de militars ha detingut aquest diumenge el president de Guinea, Alpha Condé, en un intent de cop d'Estat que ja ha derivat en una declaració sobre la dissolució del Govern i el tancament de fronteres per part del suposat líder colpista.

   Els esdeveniments s'han precipitat des de primera hora, quan diversos mitjans locals s'han fet ress de trets amb armes automtiques per part de militars a Conakry i, en particular, al barri de Kaloum, un extrem peninsular de la ciutat que alberga edificis importants, entre ells el palau presidencial, la Sékoutoureya. D'all podrien haver tret Condé, de 83 anys. A la mateixa zona hi ha el Ministeri de Defensa i la caserna general de l'Estat Major.

   Els accessos han quedat bloquejats. Els propis militars i fins i tot ambaixades estrangeres han exhortat els ciutadans a no sortir al carrer a l'espera que s'esclarís qu estava passant.

   Fonts citades per l'emissora RFI i pel portal Jeune Afrique han identificat els autors dels trets com a membres del Grup de Forces Especials, un organisme creat el 2018. El grup té al capdavant un antic legionari de les Forces Armades franceses, el tinent coronel Mamady Doumbouya, a qui s'ha vist ja en un vídeo difós en xarxes socials.

   En ell, Doumbouya apareix amb boina vermella i ulleres de sol flanquejat per dos uniformats i repassa una llista de greuges atributs a Condé i el seu partit, incloses activitats de corrupció i pobresa social, i anuncia que ha ordenat dissoldre les principals institucions i anullar l'actual Constitució. També proclama el tancament de fronteres.

   "La situació sociopolítica i econmica del país, la disfunció de les institucions republicanes, la instrumentalització de la justícia, el calcigament dels drets dels ciutadans, la mala gestió econmica (...) han portat l'Exrcit republic a assumir les seves responsabilitats enfront del poble de Guinea", explica Doumbuya en l'enregistrament. Així mateix, anuncia la formació d'un Comit Nacional de la Unió i el Desenvolupament que pren el poder.

   Els colpistes han difós també imatges de Condé, al qual mostren assegut en una butaca, amb la camisa oberta i descal i envoltat de militars per demostrar el seu suposat arrest, segons el portal Guineenews. El propi Doumbouya ha confirmat en declaracions a France24 que Condé est retingut.

   "Volem assegurar a la comunitat nacional i internacional que la integritat física i moral de l'expresident no est compromesa. Hem pres totes les mesures per garantir que tingui accés a atenció mdica i als seus propis metges", han informat els militars en un comunicat posterior.

   La rebellió militar consumada aquest diumenge deriva de mesos de tensions polítiques en els quals Doumbouya ha tractat que el seu grup guanyés més pes. Al maig ja es va arribar a especular amb el possible arrest d'aquest oficial.

   El propi Doumbouya ha fet una crida a la "unitat" dels seus "germans d'armes", a qui ha demanat que es quedin a les seves casernes, per hi ha el dubte de si la resta de l'Exrcit seguir el GPS. "Les forces lleials a Alpha Condé no han dit la seva última paraula, per el president est veritablement en mans dels colpistes", ha reconegut en declaracions a Jeune Afrique una persona propera al mandatari.

PROMETEN UNA CONSULTA

   Més tard, els colpistes han comparegut en la televisió pública liderats de nou per Doumbouya per reiterar la derogació de la Constitució, la dissolució del Govern i de totes les institucions i el tancament de les fronteres terrestres durant una setmana. A més, han proms una consulta nacional per a una transició pacífica i respectar els compromisos internacionals assumits per Guinea.

   L'objectiu és redactar una nova constitució i per a aix es tindran en compte a "les quatre regions naturals i la dispora". "S'ha acabat la personalització de la vida política. Engegarem una transició transparent i inclusiva", ha afirmat el tinent coronel. "Després de 62 anys d'independncia, és hora que ens unim", ha plantejat.

   A més, Doumbouya ha citat l'expresident i exmilitar ghans Jerry Jerry Rawlings: "Si la gent és aixafada per les seves elits, li correspon a l'exrcit donar la llibertat a la gent".

   Els colpistes han anunciat que els governadors i prefectes civils seran reemplaats per militars i han emplaat per aquest dilluns els ministres i alts crrecs sortints al Palau del Poble per abordar la situació. "Qualsevol negativa a presentar-se es considerar una rebellió", assenyalen en un comunicat.

   Al seu torn, han decretat un nou toc de queda a partir de les 20.00, hora local, i han demanat a la població que mantinguin la calma, acudeixin als seus llocs de feina aquest dilluns i evitin els desplaaments a Conakry.

POLMICA PER LA REELECCIÓ

   Condé, de 83 anys, va arrencar el seu tercer mandat al desembre de 2020, després de sortir vencedor d'unes eleccions que l'oposició va considerar fraudulentes. La seva intenció de seguir en el poder ja havia provocat un repunt de les tensions que es remunta a 2019 i que va acabar amb diversos morts.

   L'actual mandatari va arribar al poder el 2010 després de dcades com a líder opositor sota la dictadura de Lansana Conté i, per optar a un tercer mandat, va caldre un canvi en la Constitució.

   Condé ja va sofrir el 2011 un altre intent colpista, per les fonts citades per Jeune Afrique consideren que ara la situació és més greu.

REACCIÓ DE L'OPOSICIÓ

   El Front Nacional per a la Defensa de la Constitució (FNDC), que aglutina a les forces polítiques contrries a un tercer mandat de Condé, ha reaccionat al cop d'estat contra un "rgim" que consideren "illegítim".

   S'han referit així a la Constitució derogada i a les institucions resultants del "cop d'estat constitucional imposat al poble de Guinea mitjanant la repressió i unes eleccions simulades el 22 de mar de 2020".

   "Aquest rgim que liderava el dictador Alpha Condé era illegítim i inconstitucional. La Coordinació Nacional de la FNDC convoca una trobada urgent entre actors socials i polítics per tractar la situació. S'informar l'opinió nacional i internacional de les conclusions d'aquesta reunió", ha indicat el grup en un escarit comunicat recollit per GuineeNews.

CONDEMNA INTERNACIONAL

   Institucions com l'ONU, la CEDEAO i la UE han condemnat l'intent de cop d'Estat i també ho ha fet l'antiga potncia colonial, Frana.

   "Estic seguint personalment i molt estretament la situació a Guinea. Condemno amb la major contundncia qualsevol presa del poder per la fora de les armes i demano l'immediat alliberament del president Alpha Condé", ha publicat el secretari general de l'ONU, António Guterres a Twitter.

   La Comunitat Econmica d'Estats de l'frica Occidental (CEDEAO) ha expressat "gran preocupació" i ha condemnat "en els termes més enrgics aquest intent de cop d'Estat". Per aix demana l'"alliberament immediat i incondicional" de Condé i qualsevol altre crrec retingut.

   Frana, per la seva banda, ha exigit igualment l'alliberament "immediat i incondicional" del Condé. "Frana est en estret contacte amb els seus socis africans i internacionals", conclou la nota.

   També ha condemnat el cop d'estat l'Alt Representant per a la Política Exterior de la UE, Josep Borrell. "Condemno la presa del poder per la fora a Guinea i demano l'alliberament immediat del president Alpha Condé", ha publicat a Twitter.

   "Convido tots els actors a actuar amb respecte per l'estat de dret, els interessos de la pau i el benestar de la població guineana", ha afegit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés