Sheinbaum lidera des del principi amb un ampli marge els sondejos d'uns comicis en els quals també estan en joc més de 20.000 crrecs
MADRID, 1 juny (EUROPA PRESS) -
Aquest diumenge 2 de juny més de 99,5 milions de mexicans tenen una cita amb les urnes en les eleccions més grans de la seva histria, amb més de 20.000 crrecs en joc i amb l'aspirant oficialista Claudia Sheinbaum com a clara favorita per guanyar la Presidncia, tot aix enmig d'una campanya marcada també per la violncia, en la qual han mort assassinats una trentena de candidats.
L'1 de mar va arrencar la campanya i des d'aquell moment no hi ha hagut enquesta que qüestionés el triomf de Sheinbaum, que se situa entorn del 50 per cent en intenció de vot, per davant de la candidata de l'oposició, Xóchitl Gálvez, que s'ha anat desinflant amb el pas del temps fins a quedar-se a uns 20 punts percentuals de l'aspirant de Bruna.
La 'dofí' del president Andrés Manuel López Obrador, exalcaldessa de la capital, ha proms que continuar amb el llegat polític amb el qual ha aconseguit els seus alts índexs de popularitat i aprovació, a més de la seva proposta per combatre la violncia, que es distancia de les mesures punitives de governs anteriors en favor d'accions més enfocades a frenar la pobresa i la desigualtat.
Malgrat que en les últimes setmanes s'ha redut el marge amb la seva competidora de l'oposició, continua sent més que ampli segons gran part dels sondejos, si bé no insalvable. Gálvez confia a aconseguir el vot ocult de milions de mexicans, i també els del tercer en la cursa electoral, un testimonial Álvarez Máynez.
Gálvez és l'aposta d'una oposició que, en cas d'encert de les enquestes, es demostrar incapa de revertir la popularitat de López Obrador grcies a les seves polítiques socials en mplies zones del país, relegades a l'oblit per formacions com el Partit Revolucionari Institucional (PRI), amb 70 anys de governs.
Malgrat el suport meditic i institucional que li atorguen les sigles que conformen la coalició Fora i Cor per Mxic --PRI, el Partit Acció Nacional (PA) i el Partit de la Revolució Democrtica (PRD)--, Gálvez no ha estat capa ni tan sols de situar-se al capdavant de les preferncies dels vens del seu Tepatepec natal, una localitat agrícola al centre de l'estat d'Hidalgo.
VIOLNCIA DURANT LA CAMPANYA
Aquests tres mesos de campanya també han estat marcats per l'assassinat d'una trentena de candidats, l'últim dels quals aquesta mateixa setmana a Coyuca, a Guerrero, i pel malaurat episodi durant un acte de Máynez a Nuevo León, on l'enfonsament d'un escenari va provocar la mort de nou persones.
La violncia s'ha notat principalment amb les propostes a les localitats i les poblacions petites, on la presncia de l'Estat continua sent difusa pel poder que mantenen de manera sistmica el crim organitzat i els crtels.
L'Organització dels Estats Americans (OEA), que ha condemnat els recents episodis de violncia i els assassinats durant la campanya, confia que "la participació i la mobilització ciutadana vencer el temor". L'organisme ja és al país amb una missió d'observació electoral.
Malgrat les xifres, el president López Obrador ha destacat que els índexs de violncia són més baixos respecte d'anys anteriors i ha retret el, al seu parer, "sensacionalisme" que alguns mitjans de comunicació han estat fent d'aquest assumpte amb finalitats, ha dit, electoralistes i "politiqueres".
El Govern ha anunciat aquest setmana que més de 27.000 efectius de l'exrcit i la Gurdia Nacional seran desplegats per garantir la seguretat dels gairebé 100 milions d'electors, d'una població d'uns 129 milions de persones.
LES ELECCIONS MÉS GRANS DE LA HISTRIA DE MXIC
A més de la disputa --a una volta-- per la Presidncia del país, els gairebé 100 milions de mexicans que estan cridats a les urnes també tenen en la seva papereta els designis del nou Congrés, conformat per gairebé 630 escons entre Cambra de diputats i Senat, a banda d'uns gairebé 20.000 crrecs més.
Entre aquests crrecs, hi ha els de la prefectura de Ciutat de Mxic i les seves 16 alcaldies, els governs dels estats de Chiapas, Morelos, Tabasco, Guanajuato, Jalisco, Pobla, Veracruz i Yucatán, i els seus respectius ens locals.
La coalició oficialista Seguim Fent Histria --formada per Bruna, el Partit del Treball (PT) i els ecologistes (PVEM)-- aspira al seu torn a ampliar la majoria que té al Congrés i a defensar el seu principal bastió, Ciutat de Mxic, on fins ara Claudia Sheinbaum exercia com a cap de Govern.
Les eleccions d'aquest diumenge s'emmarquen dins d'un període bastant excepcional en la histria recent de Mxic, ja que per primer cop en la seva histria tot fa preveure que ser una dona la triada per dirigir el projecte de vida dels mexicans durant els prxims sis anys.
Ja sigui Sheinbaum o Gálvez qui guanyi les eleccions, totes dues representen la ja llarga lluita no només de les dones mexicanes, sinó de les de tot el globus, per ocupar aquells espais tradicionalment reservats per als homes.
La vencedora tindr el repte de retornar aquest esfor i promoure la igualtat en un país on es registren dos feminicidis al dia, la qual cosa significa que, des de fa dcades, més de 3.000 dones i nenes són assassinades pel fet de ser-ho.