Publicat 17/11/2014 17:29

La policia mexicana investiga 12 alcaldes de Guerrero per la seva relació amb el narcotràfic

MADRID, 17 nov. (EUROPA PRESS) -

La policia mexicana ha obert diferents investigacions sobre 12 alcaldes de l'estat mexicà de Guerrero per la seva relació amb el narcotràfic.

Segons un informe a què ha tingut accés el diari mexicà 'Milenio', els investigats són considerats "objectius" per als cossos d'intel·ligència des de principi del 2014 per tenir presumptes vincles amb grups criminals. En total, vuit alcaldes del Partit de la Revolució Democràtica (PRD) i quatre del Partit Revolucionari Institucional (PRI).

A la llista apareixen els noms de dos homes fa poc capturats: José Luis Abarca pel cas de la desaparició i assassinat dels 43 estudiants d'Iguala, i Feliciano Álvarez Mesino de Cuetzala del Progreso.

Tot i que aquesta relació pot ser per voluntat pròpia o a causa de xantatges del crim organitzat, segons s'explica a l'informe, la Policia està vigilant amb "atenció especial" aquests subjectes perquè l'anàlisi de les seves vides quotidianes els pot portar fins als narcos.

1. IGNACIO DE JESÚS VALLADARES SALGADO (PRD): President municipal a Teloloapan, amb possibles vincles amb el càrtel de la família Michoacana.

L'octubre del 2012 es va fer públic un vídeo on el càrtel amb el qual se'l vincula el segresta momentàniament, l'interroga en una camioneta i l'obliga a comprometre's amb l'organització.

2. FELICIANO ÁLVAREZ MESINO (PRD): President municipal de Cuetzala del Progreso i presumptament també amb relacions amb el càrtel de La Família Michoacana.

Detingut per la Procuradoria General el passat 8 d'abril per vincles amb el crim organitzat i delicte de segrest. El 17 del mateix mes, la justícia va dictar sentència formal de presó contra Mesino.

3. EFRAÍN PEÑA DAMACIO (PRD): President municipal a Apaxtla de Castrejón.

L'oposició l'ha acusat en diverses ocasions de relacionar-se amb el càrtel local Guerreros Unidos, ara coneguts internacionalment pel segrest i assassinat dels estudiants normalistes d'Iguala.

4. SALOMÓN MAJUL GONZÁLEZ (PRI): President municipal a Taxco, també podria mantenir relacions amb els Guerreros Unidos.

Amb el que portem d'any, s'han descobert a Taxco 32 cadàvers a diferents fosses comunes, segons les dades de la Fiscalia de Guerrero. El 2013 les dades van ser molt semblants amb set fosses clandestines.

Els mitjans locals han apuntat directament aquest alcalde com a responsable de la protecció, al costat de la Policia, dels membres d'aquest grup de sicaris. Per part de la justícia, mai ha arribat cap imputació, tot i que després dels successos d'Iguala s'han obert noves investigacions.

5. JOSÉ LUIS ABARCA VELÁZQUEZ (PRD): Fins el moment de la seva desaparició i posterior detenció, alcalde d'Iguala.

Acusat per la mort dels 43 estudiants de la Normal Rural de Ayotzinapa, Iguala, i per encarregar-ne el segrest i assassinat a sicaris de Guerreros Unidos.

6. ERIC FERNÁNDEZ BALLESTEROS (PRI): Alcalde de Zihuatanejo, amb possibles vincles amb el càrtel dels Granados-Beltrán Leyva.

Segons els informes del Govern federal, aquesta zona ha estat controlada pel càrtel des de la dècada dels noranta, tot i que també pateix la violència del càrtel de la família Michoacana i dels Templarios, actuacions que, presumptament, Ballesteros permetia.

Zihuatanejo és una zona on són habituals les extorsions i on es viuen constantment execucions i tortures davant de les disputes del territori entre Templarios i el càrtel Jalisco Nueva Generación. Tot i aquest context, encara no s'ha produït cap imputació directa contra l'alcalde del PRI.

7. FRANCISCO JAVIER GARCÍA GONZÁLEZ (PRI): President municipal a Chilapa de Álvarez, amb possibles vincles amb el càrtel regional Los Rojos.

Aquest alcalde ha estat acusat per alguns líders d'organitzacions socials pels seus presumptes nexes criminals. L'alcalde "va incloure a la Policia Rural persones de la delinqüència i que controla el comerç de drogues i altres activitats il·lícites que es generen al municipi", segons el coordinador del Front de Defensa Popular.

8. MARIO MORENO ARCOS (PRI): President municipal de Chilpancingo, també amb relacions amb Los Rojos. En aquest cas, ha estat objecte d'imputacions públiques, i l'han qualificat com un 'narcoalcalde'.

9. CRESCENCIO REYES TORRES (PRD): Alcalde de La Unión de Isidoro Montes de Oca, amb possibles vincles amb el càrtel de Los Caballeros Templarios.

Acusat directament per La Tuta, líder pròfug de Los Caballeros Templarios en un vídeo a internet. Des del juny de l'any passat, tant el president municipal com el seu germà han rebut acusacions similars d'altres delinqüents.

10. MARIO ALBERTO CHÁVEZ CARBAJAL (PRD): Alcalde d'Heliodoro Castillo (Tlacotepec), amb possibles vincles amb el càrtel local Los Rojos.

Mentre que la zona és qualificada com un punt d'assetjament del crim organitzat, Carbajal sol negar que en el seu municipi hi hagi problemes i presència de cap grup o narco. Fins i tot el 2012 va desestimar l'existència de pobles fantasma a causa de la inseguretat i els constants enfrontaments entre grups criminals.

11. LEOPOLDO RAMIRO CABRERA CHÁVEZ (PRD): President municipal a Leonardo Bravo i relacionat amb Los Rojos.

La situació d'inseguretat és tan alta que els mateixos ciutadans van segrestar l'alcalde i no el van deixar en llibertat fins que es va comprometre a garantir la presència constant de la policia. Tot i això, no hi ha denúncia pública.

12. REY HILARIO SERRANO (PRD): President municipal de Coyuca de Catalán, amb possibles vincles amb el càrtel de Los Caballeros Templarios.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés