Mèxic diu que a Bolívia hi ha hagut un "cop" pel posicionament de l'exèrcit

Publicat 11/11/2019 15:28:26CET
Marcelo Ebrard i Andrés Manuel López Obrador
Guillermo Granados/NOTIMEX/dpa - Archivo

MADRID, 11 nov. (EUROPA PRESS) -

El Govern mexicà ha sostingut aquest dilluns que els esdeveniments registrats a Bolívia constitueixen un "cop d'estat" perquè el president d'aquest país, Evo Morales, va presentar la seva renúncia després que l'exèrcit li ho demanés i "per evitar una guerra civil".

En roda de premsa, el ministre d'Exteriors mexicà, Marcelo Ebrard, ha ressaltat que després que l'Organització d'Estats Americans (OEA) va donar a conèixer el seu informe preliminar sobre les eleccions del 20 d'octubre i va demanar la repetició de la cita amb les urnes, "Morales va proposar fer noves eleccions" apostant amb això per resoldre per aquesta via "els desacords existents".

"Posteriorment, l'exèrcit va demanar la renúncia del president i el president Morales va resoldre presentar la seva renúncia per evitar una guerra civil", ha prosseguit Ebrad, "per tant és un cop" posat que en demanar la renúncia del mandatari l'exèrcit "violenta l'ordre constitucional al país".

D'altra banda, ha reclamat una reunió urgent de l'OEA davant el "silenci" de l'organització després dels darrers esdeveniments a Bolívia. "El primer i essencial article que va fundar l'OEA és la defensa de llibertats i democràcia", ha recordat, denunciant que no es pot "guardar silenci davant esdeveniments de la gravetat" dels registrats.

Segons Ebrard, la posició de Mèxic en aquesta crisi és "reivindicar, demandar, el respecte a l'ordre constitucional i la democràcia a Bolívia", al mateix temps que ha dit que manté la seva oferta d'asil, cosa que "Mèxic sempre ha promogut i exercit en les molt diferents circumstàncies històriques", que ha travessat el país.