Publicat 06/06/2021 17:45CET

Mèxic.- Autoritats electorals mexicanes sancionen un cardenal per demanar votar "contra els qui estan al Govern"

Vídeo del cardenal mexicà Juan Sandoval Íñiguez demanant el vot contra el Govern de Mèxic
FACEBOOK DEL CARDENAL JUAN SANDOVAL ÍÑIGUEZ

MADRID, 6 juny (EUROPA PRESS) -

La comissió de Queixes i Denúncies de l'Institut Nacional Electoral de Mèxic (INE) ha aprovat mesures cautelars en contra del cardenal Juan Sandoval Íñiguez per difondre un vídeo en el qual demana votar "contra els qui estan al Govern", cosa que suposa un incompliment de l'Article 130 de la Constitució.

"Si guanyen els qui estan al poder guanya la dictadura, o sigui, es perd la llibertat", ha afirmat Sandoval en la seva al·locució. "És un sistema comunista, socialista, que esclavitza", ha alertat.

"Aquest govern ha adoptat la ideologia de gènere que porta totes les barbaritats antinaturals que poden destruir la família i impedir el naixement i l'educació dels fills", ha afegit. "Jo us demano, us suplico sortir a votar pel bé de Mèxic", ha destacat.

L'INE ha ordenat a Facebook retirar en un termini de no més de tres hores el vídeo i ha emplaçat Sandoval a abstenir-se d'emetre missatges durant les cerimònies religioses de caràcter públic, així com als mitjans de comunicació, incloses xarxes socials, que promoguin l'abstenció o no votar un determinat candidat o partit polític.

La decisió és resultat d'una queixa del partit del Govern, Moviment Regeneració Nacional (MORENA), que considera, com també ho ha fet l'INE, que amb el seu vídeo, Sandoval ha incorregut en actes de proselitisme en demanar el sufragi en contra d'un grup polític.

L'INE recorda que l'ordre jurídic estableix amb absoluta claredat la prohibició que els ministres de culte facin actes proselitistes per garantir la separació Església-Estat.

Ciro Murayama, president de la comissió, ha explicat que el missatge del cardenal és trasgressor de l'ordre constitucional, tot i que ha subratllat que és una acció individual, no una conducta institucional o atribuïble a l'església.

"És un acte aïllat d'un individu que té unes manifestacions que envaeixen l'òrbita de la política, cosa que afecta al principi de laïcisme que separa la religió de la política", ha asseverat.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés