Publicat 9/11/2019 11:12:55 +01:00CET

Més de 75.000 persones es concentren a Santiago de Xile en la tercera setmana de protestes

Marxa massiva a Santiago de Xile, en la qual es calcula que hi ha més de 75.000 persones.
AGENCIA UNO

MADRID, 9 nov. (EUROPA PRESS) -

Més de 75.000 persones s'han concentrat a la plaça Itàlia de la capital xilena, Santiago, en el marc de l'onada de protestes que se succeeixen al país des del 17 d'octubre, segons els càlculs de la Intendencia Metropolitana.

Aquesta marxa constitueix la més gran des de la que va tenir lloc el 25 d'octubre, on 1,2 milions de persones es van citar en el mateix lloc per manifestar-se contra el Govern de Sebastián Piñera, ha recollit 'La Tercera'.

En aquest context, s'han registrat diversos incidents violents en el marc de les protestes. En concret, s'ha incendiat la seu de la Universitat Pedro de Valdivia, un edifici patrimonial construït el 1915. Després de diverses hores, 18 companyies de bombers han aconseguit controlar les flames.

"Ara com ara no sabem molt més; només que en el context d'una manifestació molt important, de 75.000 persones, un grup d'encaputxats, delinqüents, haurien entrat a saquejar una seu universitària i després li haurien calat foc", ha indicat l'intendent Felipe Guevara, segons 'La Tercera'.

Per la seva banda, el rector de la Universitat, Rafael Rosell, ha especificat que "no és només la pèrdua de la casa d'estudis de la nostra universitat, és la pèrdua d'un patrimoni del país", ha recollit l'Agencia Uno.

A més, la parròquia de la Asunción, situada gairebé davant de la seu de la universitat, ha estat saquejada i part dels seus mobles usats en barricades.

Forces Especials de Carabiners ja han estat desplegats a Santiago per dispersar els manifestants amb gasos lacrimogens, segons ha informat l'Agencia Uno, que ha agregat que també hi ha enfrontaments entre subjectes i efectius policials.

Les protestes a Xile van esclatar el 17 d'octubre contra la quarta pujada del preu del metro en pocs mesos i van créixer ràpidament fins a denunciar la desigualtat social i plantejar la necessitat d'elaborar una nova Constitució.

Piñera, que va arribar a declarar l'estat d'emergència desplegant les Forces Armades, va demanar perdó per no escoltar el clam dels xilens i va proposar una "agenda social". Per fer-la realitat, ha remodelat el Govern i ha iniciat un diàleg amb els partits polítics, tant opositors com a oficialistes.

En aquestes setmanes, almenys 19 persones han mort pels enfrontaments entre manifestants i forces de seguretat i més de mil han estat detingudes. L'Institut Nacional de Drets Humans ha denunciat tortures i altres abusos contra les persones detingudes en el marc de les protestes.