Publicat 21/03/2020 19:30CET

Més de 3.000 milions de persones no tenen com rentar-se les mans per afrontar el coronavirus

Accés a aigua potable a Àfrica
WORLD VISION/JON WARREN - Archivo

   El 22 de març és el Dia Mundial de l'Aigua

   MADRID, 21 mar� (EUROPA PRESS) -

   Rentar-se correctament és la millor forma de vèncer la pandèmia del coronavirus, però més de 3.000 milions de persones no tenen accés a l'aigua per fer-ho, segons recorden des d'Acción contra el Hambre amb motiu del Dia Mundial de l'Aigua, que se celebra aquest 22 de març.

   "Les mans i la distribució de sabó i kits d'higiene serà el millor aliat per contenir la propagació del coronavirus a tots els països", destaca l'organització.

   El seu responsable d'Aigua i Sanejament, Pablo Alcalde, ha recordat que "sense accés a aigua neta no hi ha higiene. I sense higiene i sanejament, sempre hi ha més malaltia".

   "Aquesta crisi sanitària ens ha de fer veure que la necessitat de comptar amb aigua és essencial per preservar la salut, i va molt més allà d'acabar amb la set i tenir un impacte en la nutrició", ha dit.

   El responsable de Salut i Nutrició, Antonio Vargas, ha afirmat que l'abast del coronavirus a les regions amb menys recursos és difícil, però "és senzill suposar que la taxa de mortalitat serà més alta que la d'Europa i la Xina".

   L'any 2019, els programes d'Aigua, Sanejament i Higiene de l'entitat van ajudar 8,9 milions de persones. I, més enllà del coronavirus, el 27 per cent de les malalties en nens de menys de 5 anys, com pneumònies, malària i diarrea, es deuen a un mal accés d'aigua i higiene.

   Algunes d'elles, com el còlera, registren cada any 1,3-4 milions d'infectats i 21.000-143.000 morts per aquesta causa, segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

   Segons assenyalava l'any 2019 l'OMS, més de 1.800 milions de persones al món beuen aigua de fonts contaminades que poden contenir el bacil del còlera, i 2.400 milions no disposen d'instal·lacions de sanejament adequades. Però, a més, és important assenyalar en aquest moment que s'ha reduït l'ajuda internacional per millorar la qualitat de l'aigua i el sanejament.

   Aconseguir l'accés a aigua i sanejament de qualitat per a tothom per a l'any 2030, tal com estableix l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 6, contribuirà també a acabar amb la malnutrició --objectiu 2 de fam zero-- i prevenir la mortalitat neonatal i infantil.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés