Actualitzat 29/05/2014 15:57

Més de 15 milions de nenes són obligades a casar-se abans dels 18 anys a tot el món

Niña africana.
Foto: EUROPA PRESS

L'ONU estima que cada any 16 milions d'adolescents donen a llum, nou de cada deu de les quals ja estan casades

MADRID, 29 (EUROPA PRESS)

Més de 15 milions de nenes a tot el món, especialment a l'Àfrica Subsahariana, es converteixen cada any en dones d'homes més grans que elles malgrat no ser majors d'edat i moltes d'elles donen a llum a edats molt primerenques, segons les dades del Fons de l'ONU per a la Població (UNFPA).

   D'acord amb aquesta agència de l'ONU, una de cada tres nenes de països de rendes mitjanes i baixes està casada abans dels 18 anys i una de cada nou abans dels 15. Dels 41 països a escala mundial en què la taxa de prevalença dels matrimonis infantils és del 30% o més, 30 es troben a l'Àfrica.

   La pràctica està especialment estesa a l'Àfrica Occidental, on dos de cada cinc dones són casades abans dels 18 anys i una de cada sis abans dels 15. És per això que la Unió Africana ha posat en marxa aquest dijous una campanya per intentar combatre aquesta pràctica.

   El fenomen del matrimoni infantil afecta sobretot les nenes però també hi ha nens que són casats a edats molt primerenques. Segons la plataforma Girls not brides (Nenes no dones), que aglutina més de 300 organitzacions a escala mundial, el 2003 la proporció de nenes casades entre els 15 i els 19 anys i de nens de la mateixa edat era de 72 a 1 a Mali, 8 a 1 als Estats Units i 6 a 1 al Salvador.

   Segons ressalta l'UNFPA en un comunicat, diverses creences i normes socials, culturals, religioses i tradicionals fomenten que es mantingui el matrimoni infantil a l'Àfrica, on el factor econòmic també és clau, ja que casar una filla suposa una font d'ingressos.

   El matrimoni infantil té un important impacte en les menors, sobretot pel que fa a la seva salut, la seva educació i les seves oportunitats per explotar el seu potencial, però també per a la societat en el seu conjunt.

EMBARASSOS

   La principal d'elles, subratlla UNFPA, és que moltes "nenes dones" es queden embarassades diverses vegades i donen a llum abans d'estar física i psicològicament preparades. D'acord amb les dades d'aquesta agència, gairebé 16 milions d'adolescents als països en desenvolupament donen a llum cada any, i en nou de cada deu casos es tracta de menors que ja estan casades.

   Un embaràs massa primerenc suposa un risc per a la salut tant de la mare com del nadó i de fet les complicacions a l'embaràs i al part suposen la principal causa de mort entre les nenes d'entre 15 i 19 anys a l'Àfrica Subsahariana.

   Per al director executiu de l'UNFPA, Babatunde Osotimehin, "cap societat pot permetre's l'oportunitat perduda, malgastar el talent o l'explotació personal que provoca el matrimoni infantil" que, d'altra banda, constitueix una violació dels drets humans.

   Per poder acabar amb aquesta pràctica, cal actuar a tots els nivells per canviar les perjudicials normes socials i donar més poder a les menors. En particular, defensa l'UNFPA, els governs, la societat civil, els líders comunitaris i les famílies haurien d'abonar la promulgació de lleis que fixin una edat mínima per contraure matrimoni.

   Però amb només això no n'hi ha prou, també cal aplicar les lleis un cop aprovades. Així mateix, cal promoure l'educació per a les nenes ja que això contribueix que es demori l'edat amb què contreuen matrimoni.

   D'acord amb alguns estudis, està comprovat que les nenes amb nivells d'educació més baixos tenen més probabilitats de casar-se a una edat primerenca, mentre que les que estudien secundària tenen sis cops menys possibilitats de casar-se sent encara nenes. Així doncs, l'UNFPA defensa l'educació obligatòria per tothom, especialment les nenes, com eina per frenar aquesta pràctica.

ALGUNS EXEMPLES

   Clarisse, de 17 anys, ja és mare de dos nens i viu al costat del seu marit i les seves altres quatre dones al sud del Txad. "Vaig intentar escapar però em van atrapar", ha explicat, relatant el que ha passat quan fa tres anys va saber que volien casar-la. "Em vaig trobar amb un marit tres cops més gran que jo (...) es va acabar l'escola, així de sobte, i deu mesos després em vaig trobar amb un nadó en els meus braços".

   Awatif, que ara té 24 anys, va ser casada als 14 anys quan encara anava a l'escola al Sudan, que va haver d'abandonar contra la seva voluntat, i immediatament es va quedar embarassada. En el moment de donar a llum ha tingut problemes i tot i que la seva família la va portar finalment a l'hospital el seu fill va morir i "vaig contraure una fístula obstètrica", a conseqüència de la qual el seu marit la va abandonar i es va divorciar d'ella.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés