Més de 14 milions de xilens votaran en el plebiscit constitucional del 26 d'abril

Publicat 29/12/2019 15:28:53CET
Protestes a Xile.
Matias Pina/Agencia Uno/dpa

MADRID, 29 des. (EUROPA PRESS) -

El servei electoral de Xile (Servel) ha informat aquest dissabte que un total de 14.404.405 milions de persones estan habilitades per votar en el plebiscit constitucional del 26 d'abril, en el qual es decidirà si es redacta una nova Constitució i com es fa, la principal demanda dels manifestants que van sortir al carrer a l'octubre.

En concret, el padró electoral està compost d'un total de 7.379.365 de votants dones i 7.025.050 homes. No obstant això, el padró encara ha de ser confirmat per una auditoria.

El president de Xile, Sebastián Piñera, va signar aquest divendres el decret pel qual es convoca el plebiscit. El Congrés del país va decidir celebrar-lo el 15 de novembre perquè els xilens decideixin si s'aprova o es rebutja la proposta de redactar una nova Constitució.

Si guanya l'opció d'avançar cap a una nova Carta Magna, els xilens hauran de decidir en el mateix plebiscit entre una assemblea constituent composta per ciutadans elegits per a això i una instància que inclogui la participació de, almenys, el 50 per cent de congressistes i l'altra meitat amb membres elegits per a aquesta fi.

Les protestes a Xile van esclatar el 17 d'octubre contra la quarta pujada del preu del metro en pocs mesos i van créixer ràpidament fins a denunciar la desigualtat social i plantejar la necessitat d'elaborar una nova Constitució.

Piñera, que va arribar a declarar l'estat d'emergència desplegant a les Forces Armades, va demanar perdó per no escoltar el clam dels xilens i va proposar una "agenda social". Per fer-la realitat, va remodelar el Govern i va iniciar un diàleg amb els partits polítics, tant opositors com a oficialistes.

Més de 20 persones han mort pels enfrontaments entre manifestants i forces de seguretat i més de mil han estat detingudes. L'Institut Nacional de Drets Humans (INDH) ha denunciat tortures i altres abusos contra les persones detingudes en el marc de les protestes.

Contador

el més llegit

 1. 1

  Tallen la carretera d'accés a Sant Esteve de la Sarga (Lleida) per un despreniment

 2. 2

  Les rèpliques de quadres en alguns punts de Barcelona són d'entitats que defensen instal·lar l'Hermitage a la ciutat

 3. 3

  El CAC, la Generalitat i la CCMA presenten una campanya per fomentar l'esport femení

 4. 4

  El Consell per la República convoca el 29 de febrer l'acte a Perpinyà

 5. 5

  Anticorrupció demana la imputació de Ribó per un presumpte suborn en el cas 3%

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista