Publicat 6/4/2020 22:02:33 +02:00CET

Més de 1.000 empresaris andorrans demanen ajuda per a les cotitzacions a la CASS pel coronavirus

El ministre Portaveu, Eric Jover, en primer plànol, i l'intèrpret del llenguatge dels signes, David Jiménez, al fons.
SFG

   Uns 2.000 temporers, la majoria argentins, segueixen atrapats a Andorra

   ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 6 abr. (EUROPA PRESS) -

   Més de 1.000 empresaris i autònoms andorrans han sol·licitat ajuda al Govern en relació a les cotitzacions a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), ha explicat el ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, en roda de premsa sobre el Covid-19.

   El Govern ha articulat tres tipus d'ajuda vinculats a les cotitzacions a la CASS: unes pels qui s'han vist obligats a tancar i unes altres per al qui han vist reduïda de manera important la seva facturació.

   Així, 509 empresaris i autònoms s'han acollit a l'opció de deixar de cotitzar, en veure's obligats a parar la seva activitat; 192 han demanat reduir la seva cotització al nivell del salari mínim, en veure's reduïda la seva facturació; i 344 han sol·licitat que el Govern es faci càrrec de la part empresarial de la cotització dels seus assalariats.

   D'altra banda, s'han rebut 1.286 sol·licituds per beneficiar-se dels programes de crèdits tous destinats a sufragar les despeses empresarials i a refinançar els préstecs que les empreses tenien contractats.

   Jover ha explicat que s'han resolt de moment 153 sol·licituds, i que s'han atorgat 6,2 milions d'euros (el 35% del sol·licitat) per ajudar en les despeses corrents; i 193.000 euros (11% del sol·licitat) per refinançar préstecs.

TEMPORERS

   El Govern d'Andorra també ha informat que prop de 2.000 treballadors temporers, en la seva majoria argentins, no poden tornar als seus països d'origen.

   Jover ha insistit que el Ministeri d'Afers Exteriors està treballant amb les autoritats argentines perquè autoritzin la seva repatriació.

   Igualment, ha recordat que es va acordar ampliar automàticament fins a principis de maig els permisos de residència temporals perquè aquests treballadors estiguessin de forma legal al país i tinguessin cobertura sanitària.

   El ministre també ha explicat que, al costat de les empreses que els van contractar i els comuns --ajuntaments-- de les parròquies en què resideixen aquests temporers, s'està facilitant habitatge i altres recursos als qui necessiten ajuda.

DESCARTAT L'ESTAT D'ALARMA DE MOMENT

   El ministre portaveu també ha explicat que, després d'analitzar la mobilitat registrada el cap de setmana passat, el Govern ha descartat de moment decretar l'estat d'alarma.

   Així, tant Jover com el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, han insistit a mantenir les mesures de confinament, alhora que han celebrat "el gran civisme" demostrat per la població andorrana.

   El ministre portaveu ha apuntat que s'han aconseguit reduccions de la mobilitat a què altres països no han arribat ni havent decretat l'estat d'alarma.

   D'aquesta manera, cal mantenir el confinament aquesta setmana, però el titular de Salut ha dit: "Si aquesta setmana l'epidèmia es comporta bé i anem guanyant, alguna cosa podrem fer per a la setmana següent".

   Això sí, caldrà mascareta: Martínez Benazet ha garantit que el país en té suficients per proveir tota la població i ha recomanat que els ciutadans en vagin adquirint en la mesura del possible.

   Els afectats pel coronavirus són 526 (25 més que aquest diumenge), dels quals 474 actius; i 31 pacients es consideren guarits després d'obtenir dos resultats negatius de PCR per Covid-19 consecutius, i es comptabilitzen 21 defuncions.

   Els pacients ingressats a l'hospital són 55, 17 d'ells a la UCI, on 14 estan intubats i amb ventilació mecànica: són unes xifres que s'han mantingut estables els últims dies.

   El ministre de Salut és optimista perquè s'està "lluny d'esgotar els recursos" sanitaris, i especialment de la UCI i ventilació mecànica, que era el que més preocupava.

el més llegit

 1. 1

  Abascal utilitza una foto de l'atemptat d'ETA contra la caserna de Vic per dir que Iglesias és "un perill per a Espanya"

 2. 2

  Coronavirus.- Correus reobrirà el dimarts 5 oficines de la província de Barcelona a les tardes

 3. 3

  Josep Canós (Enginyers): Catalunya pot ser capdavantera en salut sincronitzant medicina i tecnologia

 4. 4

  L'Ajuntament de Barcelona és la institució "millor valorada" durant la pandèmia

 5. 5

  Catalunya suma 12.269 morts per coronavirus, 28 l'últim dia