Publicat 24/7/2019 16:46:31 +02:00CET

May protagonitza un xoc amb Corbyn en l'última sessió de control al Parlament com a 'premier'

La primera ministra sortint del Regne Unit,  Theresa May
-/House Of Commons via PA Wire/d / DPA

"Com a líder d'un partit que ha acceptat que el seu temps s'ha acabat, potser és hora que vostè faci el mateix no creu?", li ha dit

LONDRES, 24 jul. (EUROPA PRESS) -

La primera ministra del Regne Unit, Theresa May, s'ha sotmès aquest dimecres a l'última sessió de control al Parlament, abans de renunciar definitivament al càrrec per donar pas a Boris Johnson, i ho ha fet protagonitzant un xoc dur amb el líder laborista, Jeremy Corbyn, a qui fins i tot ha animat a dimitir.

May ha estat rebuda amb víctors per part del banc dels conservadors, una escena radicalment diferent a les viscudes mesos enrere en el marc de les seves tres temptatives per aconseguir que es donés llum verda a l'acord del Brexit negociat pel seu Govern i la UE, quan va ser esbroncada per alguns 'tories'.

La mandatària ha començat declarant-se "encantada" de cedir la vara de comandament a Johnson, el seu exministre d'Exteriors. "És un home amb qui he treballat en el meu gabinet", i ha destacat que va ser un dels ministres que va advocar per materialitzar el Brexit, el principal objectiu del futur Govern.

En referència a aquesta qüestió, el diputat laborista Kevin Brennan ha preguntat a May si "podrà perdonar el seu successor per sabotejar el seu mandat només per ambició personal", perquè Johnson va capitanejar un petit motí en el Gabinet contra l'acord del Brexit que va portar a la seva dimissió i a la d'altres ministres.

May ha refusat respondre a la pregunta, i s'ha limitat a dir que Johnson "continuarà amb les polítiques que han millorat la vida de tantes persones a tot el país", en al·lusió a l'historial del seu Govern.

Corbyn també ha començat amb paraules amables per a May, de la qual ha valorat el seu "sentit del deure públic" i la "pressió" que ha suportat. No obstant això, ha carregat ràpidament, en instar l'encara líder conservadora a aprofitar "aquesta època més relaxada" per fer oposició a Johnson, que ha promès que el 31 d'octubre hi haurà Brexit amb o sense acord. Ella ha respost negant amb el cap.

A més, ha incidit en la necessitat de convocar eleccions anticipades, en argumentar que Johnson no té un mandat electoral per apostar pel 'Brexit dur', tal com va plantejar aquest dimarts just després que es conegués que l'exministre d'Exteriors i exalcalde de Londres seria el proper primer ministre.

Corbyn ha preguntat directament a May si no creu que calgui tornar a fer una crida a les urnes. "No", li ha contestat ella. Encara que tots dos són "persones molt diferents" tenen "un compromís amb els seus electors", ha continuat May "I com a líder d'un partit que ha acceptat que el seu temps s'ha acabat, potser és hora que vostè faci el mateix no creu?", li ha etzibat.

El cap de l'oposició britànica també ha fet un repàs dels tres anys de Govern de May, i li ha retret que la pobresa infantil, dels pensionistes i dels treballadors s'ha disparat, a més que el nombre de persones sense llar també ha augmentat. "Som el cinquè país més ric del món, està malament" que la gent dormi al carrer, ha argumentat.

La primera ministra ha defensat la política social del seu Executiu, en assegurar que ara hi ha més nens en millors col·legis i més gent que aconsegueix la primera feina, i ha assenyalat Corbyn per "jugar a la política". "La política no va d'intercanvis en despatxos" sinó de millorar la vida dels britànics, ha afirmat.