Publicat 16/01/2019 10:04

May pateix una derrota històrica al Parlament britànic que posa en perill el seu Govern

House of Commons vote on Brexit deal in England
-/PA Wire/dpa

El Partit Laborista promou una moció de censura que podria provocar un canvi de cares o eleccions anticipades

LONDRES, 16 gen. (EUROPA PRESS) -

La Cambra dels Comuns del Regne Unit ha votat aquest dimarts en contra de l'acord sobre el Brexit negociat per l'Executiu de Theresa May i la Unió Europa, en la pitjor derrota parlamentria que ha patit un Govern britnic en la histria recent, la qual cosa situa la primera ministra a la corda fluixa.

La votació s'ha resolt en uns minuts amb 202 vots a favor de l'acord i 432 en contra, una diferncia de 230 vots. Encara que la premsa britnica ja havia anticipat una derrota del Govern britnic, ha estat per un marge més gran del que s'esperava.

Per partits, 196 conservadors, 3 laboristes i 3 independents han donat suport a May i 248 laboristes, 118 'tories', 35 diputats del Partit Nacionalista Escocs (SNP), 11 liberal-demcrates, 10 legisladors del Partit Unionista Democrtic (DUP), 4 parlamentaris gallesos, 1 verd i 5 independents han dit 'no'.

Per trobar un rebuig tan contundent dels diputats britnics a les mesures emanades de Downing Street cal remuntar-se fins al 1924, quan el Gabinet de Ramsay MacDonald va patir una srie de derrotes parlamentries, la més gran per un marge de 166 vots.

"És clar que els diputats no donen suport a aquest acord", ha dit May en les seves primeres paraules al Parlament britnic. "No obstant aix, la votació d'aquesta nit no ens diu res sobre a qu es dona suport, ni tan sols si es pretén honrar la decisió que la gent va prendre en el referndum" del 2016 sobre el Brexit, ha retret.

La líder conservadora ha exigit als legisladors que aclareixin "el més aviat possible", tant als ciutadans britnics com als ciutadans de la UE, quin camí volen seguir. "Els demano que escoltin el poble britnic, que vol aquest assumpte resolt, i que treballin amb el Govern britnic per aconseguir-ho", els ha etzibat.

El rebuig a May no només s'ha fet patent a través dels vots, sinó en les xiulades que els diputats li han dirigit gairebé al final de cada frase i que ha obligat el president de la Cambra dels Comuns a recordar-los que "la primera ministra té dret a ser escoltada".

MOCIÓ DE CENSURA

El cap del Partit Laborista, Jeremy Corbyn, ha respost i ha presentat una moció de censura contra el Govern britnic que es debatr i votar aquest dimecres cap a les 19.00 (hora local).

Corbyn ha emfatitzat que la votació d'aquest dimarts a Westminster és la pitjor per a un Govern britnic des dels anys 20. "El veredicte és absolutament concloent", ha recalcat, alhora que ha acusat May de donar prioritat a l'agenda política del Partit Conservador.

Si la moció de censura fos aprovada, podria conformar-se un Govern alternatiu del Partit Conservador, la qual cosa obligaria May a dimitir. En cas que no fos així, l'actual Govern tindria un termini de 14 dies per guanyar-se la confiana del Parlament. En el cas que no ho aconseguís, hi hauria eleccions anticipades.

El Partit Unionista Democrtic d'Irlanda del Nord, que sosté el Govern de May a Westminster ha votat en contra de l'acord del Brexit, per donar suport a la primera ministra en la moció de censura, segons ha avanat el seu portaveu, Sammy Wilson.

"ESPERIT CONSTRUCTIU"

La prpia May ha reconegut que la votació d'aquest dimarts requereix comprovar que el Govern compta amb la confiana del Parlament.

La 'premier' ha esbossat el seu 'full de ruta', i ha indicat que, si el Govern sobreviu a l'ultimtum laborista, iniciar una ronda de contactes amb els seus aliats al Congrés i amb altres grups parlamentaris per trobar una sortida a l'actual parlisi.

El Govern britnic abordar aquestes consultes amb un "esperit constructiu", per "donada la urgncia hem de centrar-nos en les idees que siguin veritablement negociables i que comptin amb el suport d'aquesta Cambra", ha explicat. Després, l'Executiu britnic s'encarregar de traslladar les propostes a la UE, ha apuntat.

La Unió Europea ha reiterat diversos cops que l'acord actual és el millor possible, i ha descartat amb aix reobrir les negociacions. Així, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha alertat que "el risc d'una retirada desordenada del Regne Unit ha augmentat amb el vot d'aquesta nit".

Per la seva banda, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha anat un pas més enll en plantejar una reversió del Brexit. "Si un acord és impossible, i ningú vol (una sortida) sense acord, llavors qui tindr finalment el coratge de dir quina és l'única solució positiva?", ha qüestionat.

POSSIBLES ESCENARIS

En el cas que superi la moció de censura, May podria tornar a Brusselles per demanar a la UE més garanties legals pel que fa a l'anomenat 'backstop', que segueix sent el principal inconvenient per salvar l'acord del Brexit.

El 'backstop' és un mecanisme d'emergncia ideat per preservar oberta la frontera entre Irlanda del Nord i Irlanda que els diputats britnics contraris a l'actual acord rebutgen per considerar que manté l'ancoratge del Regne Unit a la UE.

Des de les files 'tories', l'exministre d'Exteriors Boris Johnson, un dels líders de la rebellió interna contra May i el seu Brexit, ha donat per "mort" aquest acord i ha considerat que la primera ministra té l'"obligació" de tornar a Brusselles per millorar-lo.

La líder del DUP, Arlene Foster, també s'ha mostrat partidria d'aquesta via. En un comunicat, ha indicat que donaran "espai" al Govern britnic per obtenir "un acord millor". "Les garanties en forma de cartes o paraules amables no seran suficients", ha avisat, en un missatge dirigit a Londres i a Brusselles.

Una altra possibilitat de May és sollicitar al bloc comunitari una prrroga dels terminis per evitar que el 29 de mar, data prevista pel Brexit, arribi sense que les parts hagin pactat un divorci amistós. Est és l'escenari que tots volen evitar perqu tindria un impacte brutal a banda i banda.

L'última alternativa passa per fer marxa enrere i explorar per a aix un segon referndum sobre el Brexit. El Tribunal de Justícia de la UE va dictaminar al desembre que el Regne Unit té dret a paralitzar tot el procés de forma unilateral, sense consens previ amb els seus encara socis.

La ministra principal d'Esccia, Nicola Sturgeon, ha advocat per aquesta opció. "Ja s'ha perdut massa temps. És hora de parar el rellotge de l'article 50 i retornar aquest assumpte a l'electorat", ha reclamat al Twitter. "Esccia va votar quedar-se a la UE i no hauríem de ser arrossegats en contra de la nostra voluntat", ha indicat.

May ja s'ha avanat a aquest debat en la seva breu intervenció d'aquest dimarts: "Em vaig convertir en primera ministra immediatament després d'aquest referndum, crec que que és la meva obligació complir amb el seu resultat i és el que pretenc fer".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés