Publicat 29/01/2019 19:06

May demanarà la renegociació de l'acord del Brexit malgrat els avisos de la UE

UK Prime Minister attends church service in England
Steve Parsons/PA Wire/dpa

"La nostra posició és clara, l'acord no es renegocia", adverteixen fonts europees

LONDRES/BRUSSELLES, 29 gen. (EUROPA PRESS) -

La primera ministra britnica, Theresa May, ha avanat que, amb l'objectiu d'aconseguir el 'sí' de la Cambra dels Comuns a l'acord de divorci amb la Unió Europea, plantejar a Brusselles la possibilitat de reobrir el Tractat de Retirada, tot i que l'altra part ja ha deixat clar en reiterades ocasions que no acceptar cap renegociació.

May ha reconegut que persisteixen les suspiccies al voltant de l'abast que podria tenir el pla d'emergncia contemplat per a la frontera irlandesa ('backstop' en l'argot comunitari) i ha apuntat com a via de resolució la revisió d'un Tractat de Retirada que a Brusselles no semblen disposats a tocar ara com ara.

A hores d'una votació clau a la Cambra dels Comuns, i davant del cada vegada més plausible risc que el Govern perdi el control del procés, l'Executiu britnic ha vist una possible sortida en una esmena llanada pel diputat conservador Graham Brady i que proposa que el 'backstop' sigui reemplaat per "acords alternatius per evitar una 'frontera dura'" entre Irlanda del Nord i Irlanda.

"Una votació de l'esmena Brady deixa clar que l'actual 'backstop' és la principal raó per la qual la Cambra no recolza l'acord", ha explicat un portaveu de May en declaracions als periodistes, segons l'agncia de notícies Reuters.

La primera ministra ja ha traslladat al seu Govern i als membres de la Cambra dels Comuns que sollicitar a la UE la reobertura del Tractat de Retirada, en considerar que són necessaris alguns canvis legals d'aquest text. Segons la radiotelevisió pública, BBC, May té previst mantenir contactes informals amb dirigents europeus aquest mateix dimarts.

El principal repte per al Govern britnic arriba també amb una altra esmena, en concret una que té com a principals defensors la laborista Yvette Coopere i el 'tory' Nick Boles. El Partit Laborista ja ha anunciat el seu suport a un text que, de tirar endavant, obligaria l'Executiu a retardar el Brexit si els diputats no aproven cap acord abans del 26 de febrer.

Fins ara el Govern de May s'ha negat a ajornar la data de sortida --el 29 de mar del 2019-- i sempre havia defensat l'actual acord com el millor i únic possible. May, que ha posat en dubte que la UE accepti una prrroga si aquesta no va acompanyada d'un full de ruta creble, ha assegurat que aquesta esmena no implica descartar la sortida sense acord contra la qual s'han pronunciat els laboristes.

MAY DEMANA UN MANDAT "CLAR" ALS DIPUTATS

La primera ministra ara tornar a Brusselles amb "el mandat més clar possible" per part del Parlament britnic, per la qual cosa ha instat a recolzar únicament l'esmena Brady. El president de la Cambra, John Bercow, n'ha acceptat un total de set perqu siguin sotmeses a votació aquest dimarts.

"Tenim l'oportunitat de demostrar a la Unió Europea el que fa falta per aconseguir aprovar l'acord en la Cambra dels Comuns", ha defensat la 'premier' britnica en l'arrencada del debat. En aquest sentit, espera passar pgina a la "confusió, divisió i incertesa" que han imperat durant aquests últims mesos.

"Accepto que la Cambra no vol l'acord (...). La votació va ser clara i l'he escoltat. Ara el món sap el que aquesta Cambra no vol, (per) avui necessitem enviar un missatge clar sobre el que sí que volem", ha postillat May durant la seva allocució, en la qual ha reiterat la seva intenció de celebrar una segona votació sobre l'acord "tan aviat com sigui possible".

LA UE NO CONTEMPLA RENEGOCIAR

Hores abans del discurs de May, des de Brusselles s'ha tornat a deixar clar que el bloc no contempla reobrir les condicions de l'acord que est sobre la taula, ni modificar les condicions de la salvaguarda dissenyada per protegir la frontera irlandesa.

"No és un dia per a Brusselles, en un dia per a Londres. Se celebra una votació aquesta nit i després, ja veurem", ha dit el portaveu cap de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, que s'ha negat a "especular" sobre solucions alternatives a l'acord de divorci, si finalment May no aconsegueix desbloquejar la situació a Westminster.

En tot cas, el portaveu ha reiterat que el Tractat de Retirada que ja ha estat rebutjat en un primer vot pels parlamentaris britnics és l'únic acord possible per a la UE, perqu va ser el que s'havia negociat amb el Govern del Regne Unit i recolzat pels 27 líders europeus.

A més de reiterar --com ha anat fent des de fa setmanes, que l'acord "no est obert a una renegociació", Schinas també ha recordat que el període transitori de dos anys que les parts van acordar per facilitar un Brexit ordenat est "vinculat" al propi acord, i per tant no existir si decau el pacte.

Encara que Schinas no ha volgut aclarir si May havia parlat en les últimes hores amb el cap de l'Executiu comunitari, Jean-Claude Juncker, sí que ha dit que aquest est "permanentment disponible i en contacte".

Oficialment, no s'espera que els representants de la Unió Europea es pronuncin sobre el debat en curs a Londres fins que conclogui la sessió i la votació posterior, encara que fonts europees consultades per Europa Press posen en dubte que la línia oficial difereixi de la que s'ha escoltat en els últims dies: "La nostra posició és clara, l'acord no es renegocia".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés