Publicat 24/06/2021 15:18CET

El matrimoni infantil es va duplicar entre març i desembre de 2020: els experts temen que s'aguditzi després de la pandè

Informe Trencant Cadenes de World Vision sobre matrimoni infantil
WORLD VISION

World Vision tem que aquesta situació reverteixi en els propers 20 anys els avanços aconseguits fins ara

MADRID, 24 juny (EUROPA PRESS) -

El matrimoni infantil s'ha duplicat "amb escreix" entre març i desembre de 2020, pel que fa a el mateix període de 2019, segons es desprèn de l'estudi 'Trencant la cadena', publicat per l'ONG World Vision. En aquest informe, els experts també adverteixen que l'augment de la pobresa pel Covid-19 aguditzi aquesta situació i deixi altres quatre milions de nenes en risc de matrimoni infantil per 2022.

Aquest treball s'ha realitzat a través dels informes que va rebre el personal de World Vision durant 2020, on es va detectar aquest augment durant els mesos de crisi sanitària. L'ONG suggereix que aquest augment es deu a la pèrdua de mitjans de vida durant la pandèmia, a l'augment de la pobresa i a la falta d'accés a l'educació i als serveis de suport.

I és que, adverteix l'estudi, "quan els infants no poden continuar la seva educació, les famílies lluiten per arribar a fi de mes i es redueix l'accés a serveis bàsics com la salut reproductiva, el risc de matrimoni infantil augmenta significativament".

Algunes nenes són casades pels seus pares o cuidadors per alleujar la "càrrega" sobre l'economia de la llar o per protegir-les de les creixents amenaces de violència. Unes altres es casen com a resultat d'un embaràs en l'adolescència, la mort dels cuidadors principals i altres causes, apunta l'estudi, recollit per Europa Press.

UN "FUTUR OMBRÍVOL"

Però a més de les dades evidents de 2020, l'organització ha fet diverses previsions basades en evidències de pandèmies passades. Així, assenyala que, recentment, UNICEF ha pronosticat 10 milions més de matrimonis infantils durant els propers 10 anys, la qual cosa, sumat a les projeccions existents que pronostiquen que 100 milions de nenes estaran en risc de matrimoni infantil per 2030, determina un "futur ombrívol per a moltes nenes a tot el món", amb el Covid-19 amenaçant amb "revertir 20 anys de progrés en aquest àmbit".

La líder global d'incidència de World Vision, Dana Buzducea, ha assenyalat que la "infància és sagrada" i considera "esquinçador" veure que cada any 12 milions de nenes es casen abans de complir els 18 anys. "Cadascuna d'elles és una tragèdia amb efectes de llarg abast: pupitres buits a les aules, nenes tractades com una mercaderia, i la pèrdua del potencial econòmic i social de cadascuna", ha denunciat.

"La pandèmia de Covid-19 i els confinaments han augmentat la pressió sobre les famílies, amenaçant el dret de les nenes a viure una infància segura i a desenvolupar el seu potencial", ha assenyalat.

Buzducea assegura que la societat no es pot permetre esperar, ja que s'"arruïnaran més vides" com més temps passi, "tret que es realitzin canvis crucials per protegir a les joves". "Els governs, els donants i els socis han de fer més per garantir el compliment de les lleis que protegeixen als nens i nenes i dissenyar una resposta global sòlida per acabar amb el matrimoni infantil", ha reclamat.

ELEVAR L'EDAT MÍNIMA DE MATRIMONI

World Vision sosté, en aquest sentit, que la comunitat internacional ha de treballar per elevar l'edat mínima per contreure matrimoni als 18 anys i garantir la presència i aplicació de lleis de prevenció del matrimoni infantil.

En concret, recomanen dissenyar, implementar i ampliar iniciatives de sensibilització i associar-se amb líders religiosos i comunitaris; augmentar la inversió en beques d'accés a la salut sexual i reproductiva, formació professional i activitats de subsistència per als nens i les seves famílies; així com en intervencions de protecció social i enfortiment econòmic.

A més, demanen empoderar a les nenes i els nens amb informació, habilitats i xarxes de suport per prevenir el matrimoni infantil, així com recolzar la seva capacitat, coneixements i habilitats cíviques i polítiques per participar en els processos de presa de decisions.

Els experts assenyalen que aquesta investigació reafirma el fet que postergar les unions de fet i matrimonis i mantenir a les nenes en el sistema escolar és clau per millorar el seu desenvolupament i optimitzar les seves oportunitats econòmiques i socials a futur.

TESTIMONIATGES

L'estudi recull casos concrets, com el de Khatema, de 9 anys, una nena de l'Afganistan el pare de la qual va decidir casar-la amb un home major. "Li vaig dir al meu pare que no em casés. Li vaig dir que volia ser una professora en el col·legi del llogaret. Em va mirar en silenci i es va anar de la casa", narra la jove.

També destaca el cas de Verónica, de 18 anys, una jove que mentre estudiava a l'escola secundària a la seva ciutat de natal a Uganda va començar a sortir amb un home major. Una nit, en arribar a casa la seva mare li va acusar de promiscuïtat i la va copejar, després de la qual cosa es va negar a seguir pagant la seva educació i la va enviar a viure amb el seu nuvi perquè "ara la seva responsabilitat era casar-se".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés