Publicat 19/05/2021 18:32CET

El Marroc va rebre prop de 250 milions d'euros de la UE en tres anys pel control migratori

BRUSSEL·LES, 19 maig (EUROPA PRESS) -

El Marroc ha rebut prop de 250 milions d'euros de la Unió Europea en els últims tres anys per a cooperació migratòria, uns fons que procedeixen de diferents programes i tenen l'objectiu d'assegurar el control de les fronteres.

Enmig de la crisi humanitària a Ceuta, on han arribat uns 8.000 migrants procedents del Marroc en les últimes hores, la Comissió Europea ha recordat que Rabat és un dels principals beneficiaris dels fons europeus per a la gestió migratòria.

En 2019, la UE va comprometre 101,7 milions d'euros per assistir a les autoritats marroquines a combatre el trànsit il·legal de persones i atendre millor les necessitats bàsiques de migrants vulnerables. Mentre que en 2018, el Marroc va obtenir un paquet europeu de 144 milions d'euros per controlar el pas de migrants i enfortir la seva capacitat de lluitar contra les màfies que operen en l'Estret de Gibraltar.

A això cal sumar-li una sèrie de fons que s'engeguen a través de projectes socials i econòmics que desenvolupen agències internacionals i organitzacions no governamentals en el terreny, per la qual cosa es calcula que des de 2016 la UE ha concedit 346 milions d'euros en fons al Marroc.

La majoria d'ells, 238 milions, a través del Fons Fiduciari d'Emergència de la Unió Europea per a l'Àfrica. Una iniciativa que cerca combatre les causes fonamentals de la migració irregular i les persones desplaçades a Àfrica.

En aquest sentit, el Marroc és el segon país, entre els veïns del nord d'Àfrica, que més ajuda europea va rebre per a la gestió migratòria, solament per darrere de Líbia, segons dades de Brussel·les.

ASSISTÈNCIA A ESPANYA PEL CONTROL DE LA FRONTERA

En el cas d'Espanya, com a Estat membre de la UE, va rebre 874 milions d'euros en el període entre 2014 i 2020 per sufragar el seu programa d'Asil i Migració, així com el Fons de Seguretat Interna.

A més, Brussel·les va destinar uns altres 124 milions en assistència d'emergència per donar suport a les autoritats espanyoles en la gestió migratòria a Ceuta i Melilla.

Aquesta ajuda es va emprar en augmentar la capacitat de recepció de sol·licitants d'asil, recolzar els Centres d'Internament d'Estrangers (CIE) a les dues ciutats autònomes i proveir d'assistència humanitària els migrants que arriben a territori espanyol.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés