Actualitzat 09/10/2015 11:12

Margallo valora la iniciativa de Colau sobre refugiats però no que demani a l'Estat assumir costos

Espanya i Alemanya coincideixen en la necessitat d'abordar a la UE una "política integral completa" sobre asil i immigració

MADRID, 9 oct. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Afers Estrangers i de Cooperació, José Manuel García-Margallo, ha valorat aquest divendres la proposta de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de crear una xarxa de ciutats per acollir refugiats, però ha assegurat que, després de formular-la, ha demanat al Govern espanyol que es fes càrrec dels costos.

"Va fer una invitació oberta a tots els refugiats i aquest mateix dia va dirigir una carta al Govern espanyol per dir-li que s'hauria d'encarregar dels costos. La solidaritat de la senyora Colau és una solidaritat que valoro, però la responsabilitat financera requeia sobre el Govern espanyol", ha explicat Margallo en roda de premsa a Madrid juntament amb el seu homòleg alemany, Franz-Walter Steinmeier.

Davant del desafiament al qual s'enfronta Europa amb l'arribada de milers de refugiats procedents de Síria i altres països del Pròxim Orient, el ministre ha manifestat que Espanya és i serà "un país extraordinàriament solidari", però que existeixen diferents punts de vista sobre la política d'asil i acollida.

Segons ha assegurat, l'executiu està "perfectament disposat a suportar la quota de solidaritat que li correspon", però ha anat més enllà a l'hora d'advertir que el que fa falta per abordar aquest tipus de reptes és "una política integral completa sobre asil i immigració" en el si de la UE.

Tot i que ha recalcat que asil i immigració són conceptes jurídicament diferents, Margallo ha assenyalat que en les dues situacions els països d'acollida tenen un "deure bàsic d'integració", la qual cosa vol dir que en uns principis s'han de proporcionar els serveis bàsics i, a llarg termini, cal procurar que tinguin una feina.

REPARTIMENT EQUITATIU

Per al cap de la diplomàcia, Europa ha d'"harmonitzar" tot això a través d'una política d'integració que posi en comuna una legislació, però que també tingui en compte una política de repartiment equitativa que tingui en compte la taxa de desocupació de cada país i l'esforç que cada nació ja ve fent en aquest sentit.

Sobre aquesta qüestió, Margallo ha recordat que en els anys 2013 i 2014 la immigració a Itàlia ha augmentat un 277%, mentre que a Espanya ho va fer en un 13%.

Això es deu, ha explicat, a la política diplomàtica espanyola, el control de les seves fronteres i la cooperació i ajuda al desenvolupament posat en marxa amb els països de trànsit perquè aquests també desenvolupin una política activa amb vista a controlar la immigració irregular.

El ministre alemany, per part seva, ha coincidit amb Margallo que la UE necessita una "harmonització dels processos d'asil", per a la qual cosa el Govern alemany està "treballant estretament amb Espanya" a l'hora d'establir una "política de repatriació activa" i aprofundir en la cooperació amb els països de trànsit i en el control del fronteres.

Això sí, Steinmeier ha deixat clar que el desafiament amb el qual s'ha trobat Europa arran de l'arribada de milers de refugiats del Pròxim Orient des de l'estiu passat és un "problema" que "ningú pot resoldre per si mateix", sinó en col·laboració entre tots els Estats membres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés