Publicat 01/10/2015 10:21

Margallo a l'ONU: Sobirania i integritat territorial no poden ser ignorades

Cita Goya per subratllar que "la llei és la raó dels Estats" i, quan aquesta s'abandona, "els monstres estan sempre a l'aguait"

MADRID, 1 oct. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Afers Exteriors i de Cooperació, José Manuel García-Margallo, ha subratllat, en el seu discurs davant de l'Assemblea de l'ONU, que el respecte a la sobirania i integritat territorial dels Estats és un dels "pilars" de l'organització "que a tots aixopluga", i que aquest no pot ser ignorat o pels qui es creuen que estan "per sobre de la llei".

"Són essencials per al manteniment de la pau i la seguretat internacionals. Si aquests pilars són debilitats, ignorats o substituïts per una voluntat que es creu per sobre de la llei, l'edifici, literalment, se'ns ensorra, ens quedem a la intempèrie", ha avisat el ministre, segons el text de la seva intervenció difós per l'ONU.

Aquesta ha estat l'única al·lusió, vetllada, del ministre a la situació interna d'Espanya a causa del debat independentista a Catalunya, en un discurs en el qual ha posat èmfasi en l'amenaça del terrorisme i ha repassat el panorama internacional, sense oblidar una possible crida al Regne Unit per a un diàleg bilateral sobre Gibraltar.

Margallo ha iniciat les seves paraules citant el títol d'un gravat de Francisco de Goya, 'El somni de la raó produeix monstres', per subratllar que "la llei és la raó dels Estats" i que quan aquesta es "posa a dormir" deixa el camp lliure als "pitjors dimonis".

"La llei és la raó dels Estats. No em refereixo a qualsevol llei, sinó a la llei que és expressada a través dels cursos formals d'un Estat democràtic i de dret, pels legítims representants d'una sobirania nacional. Quan aquests cursos són desbordats, quan la raó de la llei és arrumbada, els monstres de Goya estan sempre a l'aguait", ha proclamat.

Per al cap de la diplomàcia espanyola, aquesta lliçó la va aprendre "la humanitat", representada a l'ONU, fa 70 anys, després de viure, no un somni, sinó "un malson", perquè "l'exercici desmesurat del poder, sense el fre de la llei i la temperància de la raó, havia produït els monstres de la Segona Guerra Mundial i de la Shoah".

Per això, ha recalcat, els fundadors de les Nacions Unides van arribar a la conclusió que, "de la mateixa manera que els Estats tenen una Constitució que regeix les normes de convivència entre els seus ciutadans, calia que la comunitat internacional es dotés de la seva pròpia llei suprema, de la seva Carta Magna".

Així, ha comparat la Carta de Sant Francesc amb una "Constitució de la Humanitat" i ha recordat que els seus preàmbuls, propòsits i principis són els "pilars" de l'edifici que han de ser respectats per tothom.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés