Publicat 16/09/2014 11:50

Margallo espera que la conferència que reuneix dimecres a Madrid països pròxims a Líbia doni "resultats molt concrets"

José Manuel García-Margallo, Europa Press
EUROPA PRESS

El Govern espanyol vol promoure el diàleg i evitar una confrontació oberta

MADRID, 16 set. (EUROPA PRESS) -

El Govern espanyol espera que la Conferència ministerial sobre l'Estabilitat i el Desenvolupament a Líbia que se celebra dimecres a Madrid amb la presència de 21 països pròxims a Líbia i organitzacions internacionals produeixi "resultats molt concrets" que ajudin a promoure un diàleg nacional i evitar una confrontació oberta.

Així ho ha manifestat aquest dimarts el ministre d'Afers Estrangers i de Cooperació, José Manuel García-Margallo, en els esmorzars informatius d'Europa Press, on ha reconegut que la situació de Líbia és "desesperada" i "extraordinàriament preocupant".

El ministre d'Exteriors ha invitat al Palau de Viana els seus homòlegs de Líbia --Mohammad Abdelaziz, com a representant del Govern reconegut per l'ONU--, Algèria, Txad, Egipte, Tunísia, Marroc, Mauritània, Níger, Sudan, França, Portugal, Grècia, Itàlia, Malta i Xipre, països tots ells pròxims a Líbia ja sigui geogràficament o en les seves relacions.

També acudiran el representant del secretari general de l'ONU per a Líbia, Bernardino León, i responsables de la Lliga Àrab, la Unió Europea, la Unió Africana, i la Unió per a la Mediterrània.

Exteriors va decidir convocar aquesta trobada per complementar altres iniciatives internacionals ja posades en marxa i després de constatar el greu deteriorament de la situació a Líbia des del passat 14 de juliol, quan els enfrontaments entre diferents milícies a Trípoli van motivar el tancament de l'aeroport internacional i l'evacuació progressiva de nombrosos estrangers i missions diplomàtiques.

L'actual crisi política a Líbia --on les milícies islamistes i els seus aliats controlen Trípoli i combaten per Benghazi-- té el seu origen que l'anterior Parlament, dominat pels islamistes, no reconeix a la nova Cambra elegida a les urnes el 25 de juny i fins i tot ha nomenat al seu propi primer ministre. Sobre aquesta qüestió, García-Margallo ha subratllat que les institucions "legítimes" es troben actualment en Tobruk, lluny d'una capital presa per les milícies.

Segons la seva opinió, per a qualsevol resolució de l'actual crisi política i social és "fonamental" el "protagonisme" dels països de la regió. Per això, ha advocat per buscar "resultats molt concrets" en la Conferència de Madrid i per donar un "gran protagonisme" a la Unió per a la Mediterrània.

REPERCUSSIONS ECONÒMIQUES I DE SEGURETAT

El Govern espanyol veu amb preocupació la bicefàlia institucional i la polarització política a Líbia perquè, segons la seva opinió, generen una situació que té "indubtables repercussions econòmiques i de seguretat a la regió" des del punt de vista de la seguretat, la migració, l'economia i els aspectes humanitaris. Per aquesta raó, considera "imprescindible" que els països més pròxims a Líbia i, per tant, més afectats, "incrementin la seva coordinació".

En aquest context, el que es pretén amb la Conferència de Madrid és reafirmar el suport dels participants al poble libi en la seva transició política, emfatitzar el lideratge de les Nacions Unides en la resposta a la crisi --recerca d'un alto el foc immediat i llançament del diàleg nacional-- i forjar consensos entre els països de la regió sobre els reptes que afronta Líbia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés