Publicat 26/09/2021 15:32CET

Manifestants cremen pertinences de migrants veneçolans durant una protesta a Xile

Forces de seguretat xilenes vigilen el desallotjament d'un campament de migrants veneçolans en Iquique
Cristian Vivero Boornes/Agencia / DPA

MADRID, 26 set. (EUROPA PRESS) -

Un grup de manifestants ha calat foc a les pertinences de diversos migrants veneçolans acampats a la localitat d'Iquique, a Xile, durant una protesta contra la migració il·legal que ha tingut lloc aquest dissabte al país llatinoamericà.

Segons recull l'agència de notícies xilena Uno, diverses desenes de persones han sortit al carrer aquest dissabte a la localitat d'Iquique per protestar contra la migració il·legal enmig de la crisi migratòria que pateix el país.

En un vídeo publicat a les xarxes socials i que ha recollit el mitjà Radio Paulina es pot veure com alguns d'aquests manifestants llancen diversos objectes a les flames al costat d'un campament improvisat de migrants veneçolans.

"Inadmissible humiliació contra migrants especialment vulnerables, afectant-los en el més personal", ha escrit sobre l'incident el relator de l'ONU per als Drets Humans dels Migrants Felipe González Morales en un missatge a Twitter.

"El discurs xenòfob, assimilant migració a delinqüència, que per desgràcia s'ha anat tornant cada vegada més freqüent a Xile, alimenta aquesta classe de barbarisme", ha lamentat González.

El Fons de Nacions Unides per a la Infància (UNICEF) a Xile ha manifestat a la mateixa xarxa social la seva "preocupació" per la situació de nens i adolescents migrants a Iquique, al mateix temps que ha demanat a l'Estat "garantir i protegir els seus drets, complint d'aquesta manera amb els tractats internacionals subscrits pel país".

Per la seva banda, Amnistia Internacional (AI) Xile ha condemnat "els cruels esdeveniments" registrats a Iquique i ha assenyalat que la situació és la conseqüència "d'una política de govern que ha apuntat a criminalitzar la migració, vinculant-la a la delinqüència i incentivant discursos intolerants cap a les persones estrangeres".

A Twitter, AI Xile ha assenyalat que aquesta circumstància ha propiciat "una escalada de violència racista" contra els migrants a Iquique, dels quals ha dit que arriben al país llatinoamericà "a la recerca de millors oportunitats de vida".

"En resposta, l'Estat només ha exercit coacció policial, instruint un violent desallotjament dels migrants que no s'hauria consultat amb autoritats locals", ha afegit, i ha destacat que el Govern no ha garantit els drets dels qui es troben "en una situació d'absoluta vulnerabilitat".

"Recordem a les autoritats de Govern el seu deure, consagrat en tractats internacionals de Drets Humans, ratificats per Xile, de brindar protecció i garantia al dret a la vida, integritat física i psíquica de totes les persones que es troben sota la seva jurisdicció sense establir cap classe de discriminació".

Paral·lelament, han instat "la màxima autoritat" a "fer-se responsable d'una evident crisi humanitària, a la qual no han donat una resposta adequada durant mesos" i "procedeixi a assegurar el benestar i l'efectiva salvaguarda dels drets de les persones migrants i el respecte de la seva dignitat humana".

Divendres passat es va fer un desallotjament de migrants, la majoria d'origen veneçolà, a la mateixa localitat, que havien acampat de manera massiva a la plaça Brasil.

El Govern de Sebastián Piñera va defensar el desallotjament i va avisar que les expulsions de migrants en situació irregular continuarien.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés