Publicat 22/12/2019 12:06:36 +01:00CET

Una manifestació a Hong Kong a favor de la minoria uigur acaba en una batalla campal contra la policia

HONG KONG, 22 des. (Reuters/EP) -

La policia antiavalots de Hong Kong ha utilitzat gasos lacrimògens per dispersar grups de manifestants concentrats al districte financer del territori en suport a la minoria musulmana dels uigures xinesos, en una protesta annexa a les marxes contra el Govern xinès que hi ha al territori des de fa mesos.

La marxa, inicialment pacífica, va acabar en un encreuament de pedres i llaunes de gasos lacrimògens prop del port de Hong Kong, on més de 1.000 persones es van congregar a favor dels uigures enarborant cartells amb les paraules "Uigur lliure, Hong Kong lliure" i "La falsa autonomia de la Xina acaba en genocidi".

Segons imatges recollides pel 'South China Morning Post', un policia va arribar fins i tot a apuntar els manifestants amb una arma de foc, tot i que no es té constància de trets.

El detonant de la protesta va ser una crítica formulada pel futbolista Mesut Ozil, jugador de l'equip britànic de l'Arsenal. El migcampista va denunciar la repressió de la qual estan sent objecte els uigures per les autoritats xineses i els va elogiar com a "guerrers que resisteixen la persecució".

Experts i activistes de les Nacions Unides diuen que almenys un milió de uigures i membres d'altres grups minoritaris, en gran part musulmans, han estat detinguts en campaments a Xinjiang des del 2017 amb una campanya que ha estat condemnada pels Estats Units i altres països. Pequín assegura per contra que aquests centres són purament formatius i nega qualsevol maltractament als uigures.

Les protestes, que van començar al juny, han portat a l'economia de Hong Kong a la recessió. Els detallistes i les empreses s'han vist molt afectats perquè els turistes es mantenen allunyats i el transport queda constantment interromput.

De fet, el secretari financer de la ciutat, Paul Chan, ha avisat d'una possible onada de tancaments de negocis per a principis del 2020 si les condicions del mercat no milloren. "Moltes companyies ara estan estrenyent les dents i lluitant per mantenir els seus negocis", ha publicat aquest diumenge en el seu blog.