Actualitzat 2/12/2019 16:25:23 +00:00 CET

Mig centenar de països fan una crida a "l'acció immediata" però amb justícia social

Foto de família dels caps d'Estat i de Govern en la Conferència de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP25), a Madrid (Espanya), 2 de desembre del 2019.
Jesús Hellín - Europa Press

MADRID, 2 des. (EUROPA PRESS) -

Els mandataris del mig centenar de països participants en la XXV Cimera Mundial Climàtica (COP25) han expressat el seu compromís amb els objectius previstos en l'Acord de París per reduir les emissions de CO2, al mateix temps que han fet una crida a "l'acció immediata" per a una transició verda i sostenible, però "justa i equitativa". Així mateix, els estats membres de la Unió Europea han defensat que es dediquin esforços per aconseguir la neutralitat climàtica el 2050.

En aquesta línia s'han pronunciat els representants que han intervingut en la primera taula rodona, liderada pel president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, que s'ha celebrat en el marc de la Conferència multilateral de l'ONU que ha començat aquest dilluns a Madrid.

Durant una trobada de més de dues hores, els intervinents han coincidit a assenyalar que "és hora d'actuar" de manera "conjunta" per poder "mitigar" i "combatre els efectes perversos" del canvi climàtic. Així doncs, en general, tots han fet una crida a l'acció "immediata" davant "d'una qüestió que és de supervivència". "No és una opció, és una necessitat", ha dit el representant d'Esuatini.

En la taula rodona, cada mandatari ha explicat els plans nacionals prevists per avançar cap als objectius, per evitar "arribar al punt de no tornada" i, així, abordar "el desafiament més gran" d'aquesta generació. "Cap casa és més compartida que el planeta i cap causa és més comuna que aquesta", ha sentenciat el representant de Costa Rica.

Des de diversos països en vies de desenvolupament, han demanat finançament per aconseguir aquesta transició verda perquè sigui "justa i equitativa". "Malgrat les nostres denúncies, els famosos fons verds del clima no arriben", ha denunciat el representant d'Hondures, i ha destacat "la greu injustícia" que pateix aquest país, que amb prou feines emet gasos contaminants a nivell internacional, mentre que està entre "els tres primers països més afectats a conseqüència del canvi climàtic".

Per la seva banda, el primer ministre de Grècia, Kyriakos Mitsotakis, ha posat el focus en la repercussió que té el canvi climàtic en "l'irreemplaçable" patrimoni cultural, a més de provocar desastres naturals com ara inundacions o sequeres.

EL PRESIDENT D'ÀUSTRIA I EL SEU ÓS POLAR DE PELUIX

També s'ha convertit en protagonista del diàleg un petit ós polar de peluix que ha mostrat el president d'Àustria, Alexander Van der Bellen. El líder austríac ha explicat que fa poc el va visitar un nen de 6 anys anomenat David i que en veure tants candelobres de vidre i quanta electricitat es consumia al Palau de Viena, li va dir: "Els óssos polars es moriran". Van der Bellen ha explicat aquesta anècdota per demanar que nens com en David i a la vegada els seus fills, puguin viure en un món d'energies renovables, més verd.

Per la seva banda, el primer ministre francès, Edouard Philippe, ha recordat que quan era petit es pensava que la pluja àcida acabaria amb els boscos. "Però els governs van reaccionar, es va invertir i la pluja àcida va deixar de ser un tema recurrent i no va desaparèixer miraculosament sinó que va ser fruit d'una feina seriosa", ha indicat.

Alguns líders també han advertit que la història serà la que "jutgi" les accions que es duguin a terme ara, com el primer ministre de les Illes Cook o el cap de Govern d'Andorra, Xavier Espot. Mentre, el secretari d'Estat del Vaticà, Pietro Parolin, ha reflexionat sobre "si existeix voluntat política perquè hi hagi més recursos humans, financers i tecnològics destinats a mitigar el canvi climàtic i la pobresa".

Entre les mesures que els dirigents dels diferents països han compartit durant la reunió, destaquen: fer més eficient la producció de calefacció -en el cas d'Andorra--; el tancament de les centrals de carbó -tal com ha assenyalat el dirigent francès--; fer el transport públic gratuït -en el cas de Luxemburg--; eliminar els plàstics d'un sol ús --tal com ha destacat Alberto de Mònaco--; o aprofitar el que ofereixen els oceans -segons ha dit Erna Solberg, primera ministra de Noruega--. El que és clar, per a la primera ministra belga, Sophie Wilmès, és que "això va més enllà de fronteres, cultures i ideologies" pel que ha fet una crida a ser "ambiciosos" i a un "compromís col·lectiu".

La reunió ha conclòs amb una referència als joves que es reuneixen cada setmana per exigir als dirigents polítics que duguin a terme accions en defensa del planeta. "Més enllà d'aquestes quatre parets, hi ha molta gent jove que es convoca cada setmana i exigeix als líders que diguin la veritat, que vivim l'emergència climàtica i que posem tots els mitjans possibles perquè heretin un planeta molt més just i sostenible. Treballem tots junts a aconseguir-ho", ha animat Pedro Sánchez.