Publicat 06/04/2015 17:25

Malalties i malnutrició, una nova amenaça derivada del conflicte

Niño con un fusil entre seguidores de los huthis
KHALED ABDULLAH ALI AL MAHDI

DUBAI, 6 abr. (Reuters/EP) -

Milions de iemenites, molts d'ells desplaçats pel conflicte en el qual es troba sumit el país, s'enfronten ara a l'amenaça de les malalties infeccioses i a la malnutrició, segons un informe del Fons de les Nacions Unides per a la Infància (UNICEF), que alerta una vegada més que els nens estan un altre cop entre els col·lectius més vulnerables.

"Molts, molts nens" han mort a causa dels enfrontaments, ha destacat el delegat de l'UNICEF per al Iemen, Julien Harneis, referint-se a les dues setmanes d'intensos combats entre les milícies huthis i les forces lleials al president iemenita, Abd Rabbu Mansur Hadi.

Durant el conflicte, han estat bombardejats hospitals i s'han utilitzat els col·legis com bases de les operacions militars, denuncia UNICEF.

També com a conseqüència del conflicte escasseja el combustible, el que dificulta, quan no impedeix, el desenvolupament dels programes de vacunació de menors, ja que les vacunes han d'estar refrigerades. A més, s'ha suspès el pagament de les ajudes públiques per als iemenites més desafavorits que rebia aproximadament un terç de la població.

A tot això cal sumar l'increment del preu de l'aigua donat que és més car mantenir en marxa els generadors que extreuen l'aigua potable dels pous. També han pujat els preus dels aliments malgrat que s'han reduït els ingressos de la població.

Tot apunta que hi ha desenes de milers de famílies desplaçades que han fugit de les ciutats en les quals s'han produït combats. Ara viuen en condicions higièniques i sanitàries molt pitjors, fet que suposa un perill en termes de contagi de malalties infeccioses. "Estem davant d'un desastre humanitari", ha afirmat Harneis en declaracions a Reuters.

"El nostre principal objectiu és l'aigua, la gestió de residus i la (ajuda) mèdica", ha explicat Harneis en declaracions telefòniques des de Jordània.

Tant l'UNICEF com el Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) estan en espera d'enviar carregaments d'ajuda humanitària per a aquest dimarts, però aquestes iniciatives depenen de l'aprovació de la coalició internacional liderada per l'Aràbia Saudita que porta dues setmanes bombardejant als huthis. A més, estan tenint problemes per trobar avions que puguin volar al Iemen.

A mig i llarg termini, el conflicte implica un empitjorament generalitzat de les condicions de vida per al Iemen, ja per si mateix un dels països més pobres de la regió del Pròxim Orient. "És d'esperar un increment dràstic de la malnutrició", ha advertit Harneis.

"No tenen el petroli d'Iraq. No tenen la infraestructura de Síria. Així és ja de per si mateix una societat molt vulnerable", ha afegit Harneis. "I a tot això se suma un intens conflicte al sud i els bombardejos i la destrucció d'infraestructures al nord", ha argumentat.

MORTS I NENS SOLDAT

UNICEF ha denunciat que s'ha confirmat la mort d'un mínim de 62 nens durant l'última setmana de març al Iemen, una xifra que, segons Harneis, podria ser en realitat "molt, molt pitjor".

Harneis ha explicat que aquesta circumstància s'explica per la gran quantitat de nens que combaten en les diferents faccions implicades. "Tots els grups més tribals (...) estan formats en un terç per nens", ha assegurat.

Segons dades de l'ONU, més de 500 persones han mort en les dues últimes setmanes d'enfrontaments, però no inclou els últims dies, amb més de 60 morts només diumenge al barri de Mualla, a Aden, segons un corresponsal de Reuters.

Aden és l'últim reducte de les forces fidels a Hadi, que lluiten contra les forces dels huthis que pretenen prendre la ciutat. Alguns barris d'Aden, capital històrica del sud del Iemen, porten dies sense subministrament d'aigua ni d'electricitat.

La situació s'ha vist agreujada pels bombardejos de la coalició liderada per l'Aràbia Saudita, amb 29 civils morts als voltants de Sanà només durant el primer dia de bombardejos.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés