Actualitzat 10/12/2014 15:55

Malala rep el Nobel amb un al·legat a favor de l'educació i contra els abusos i el matrimoni concertat

La Nobel de la Paz Malala Yousafzai
Foto: SUZANNE PLUNKETT / REUTERS

Agraeix als seus pares que no li hagin tallat "les ales" i li hagin ensenyat a dir la veritat, "el verdader missatge de l'islam"

MADRID, 10 (EUROPA PRESS)

La jove pakistanesa Malala Yousafzai ha rebut aquest dimecres a Oslo el Premi Nobel de la Pau amb un al·legat en defensa del dret a l'educació dels nens i en contra dels abusos que pateixen els menors, especialment el treball infantil i els matrimonis concertats.

   Abillada amb un mocador, Malala, que va sobreviure després de resultar greument ferida en un atac dels talibans quan tornava de l'escola, ha manifestat el seu agraïment al seu pare per no tallar-li "les ales" i per haver-li deixat "volar" i a la seva mare per haver-li ensenyat a "ser pacient" i a "dir sempre la veritat", "el que és el verdader missatge de l'islam".

   Després d'ironitzar que és la primera guanyadora del premi Nobel de la Pau que encara es baralla amb els seus germans, s'ha declarat "molt orgullosa" per haver-se convertit en "la primera paixtu" que rep la distinció i ha dit que és tot un orgull compartir el guardó amb l'indi Kailash Satyarthi.

   "Aquest premi no és només per a mi, és per als nens oblidats, per als nens espantats que volen la pau. Per als que no tenen veu però volen un canvi... Sóc aquí per defensar els seus drets i que la seva veu sigui escoltada", ha assegurat Malala. "No és hora de sentir pena, és hora de passar a l'acció", ha proclamat, per després posar èmfasi que espera que aquesta sigui "l'última vegada que veiem a un nen al qual se li nega el dret a l'educació".

   Malala ha assegurat que només és "una persona compromesa" i "tenaç" que vol que "tots els nens rebin una educació" i que la dona tingui els mateixos drets "en tots els racons del món".

   La jove pakistanès ha recordat que en el seu lloc d'origen, la vall del Swat, al Pakistan, els talibans han destrossat "més de 400 escoles" i han intentat convertir els "somnis" dels nens en autèntics "malsons" i han aconseguit que l'educació passi de ser "un dret" a gairebé "un delicte". Quan el seu món va canviar, ella va decidir "alçar la veu" per intentar canviar les coses perquè el món no es pot quedar "amb els braços plegats" davant de les "injustícies" perpetrades pels terroristes.

   En aquest sentit, ha subratllat que els talibans no han après que l'Alcorà diu clarament que "si mates una persona" mates "la humanitat" i que, des del dia que van atacar el seu vehicle, la seva veu i la dels seus companys "cada vegada són més altes".

"LA MEVA HISTÒRIA ÉS LA DE MOLTES NENES"

   "Explico la meva història no perquè sigui única sinó perquè no ho és. És la història de moltes nenes", ha afirmat Malala, abans d'explicar que destinarà la dotació econòmica del Nobel de la Pau a la fundació que porta el seu nom per construir escoles al Pakistan.

   La jove pakistanesa, de 17 anys, ha assegurat davant del Comitè Nobel que ella representa la veu dels "66 milions de nenes" a les quals a tot el món se'ls nega el dret a l'educació i ha lamentat el fet que sigui més fàcil donar armes als nens que lliurar-los llibres. "Continuaré aquesta lluita fins que vegi a tots els nens al col·legi", ha assegurat.

   "Espero que aquesta sigui l'última vegada que haguem de lluitar per l'educació", ha afirmat, abans d'explicar que s'han donat "molts passos" a favor dels nens però la comunitat internacional deu "passar a l'acció" i "donar un salt" per ajudar-los.

   Malala ha demanat que els líders mundials defensin la necessitat que tots els nens tinguin una educació bàsica i secundària, de la mateixa manera que fan amb els seus propis fills. "És hora que el món pensi en gran", ha indicat. "Vivim en l'era moderna. Creiem que res és impossible. En aquest segle XXI, hem de ser capaços de donar educació de qualitat a tots els nens. Hem de treballar i no esperar", ha recalcat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés