Actualitzat 1/9/2020 10:57:46 +00:00 CET

Maduro indulta diversos presos polítics i Guaidó ho considera un "parany"

Roberto Marrero, cap de gabinet de Nicolás Maduro.
Rafael Hernandez/dpa

MADRID, 1 set. (EUROPA PRESS) -

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, ha concedit l'indult a un centenar de presos, entre els quals alguns diputats opositors, en el que ha definit com "un esforç en honor de la reconciliació", tot i que per al president de l'Assemblea Nacional, Juan Guaidó, no és més que un "parany" de cara a les eleccions del 6 de desembre.

L'encarregat de fer l'anunci ha estat el ministre de Comunicació i Informació de Veneçuela, Jorge Rodríguez, que ha assegurat que "per promoure la reconciliació nacional i la pau, l'executiu continuarà adoptant mesures per enfortir la democràcia", ha explicat Rodríguez, segons recull la premsa veneçolana.

L'indult inclou 110 presos, 23 dels quals són diputats opositors i quatre suplents. Entre els beneficiats destaquen Freddy Guevara, Mariela Magallanes, Américo De Grazia, Jorge Millán, José Guerra, Richard Blanco, Tomás Gunanipa, Luis Stefanelli, Carlos Paparoni, Henri Ramos Allup i Miguel Pizarro, tots ells condemnats malgrat ser aforats.

En aquest sentit, els indults pretenen resoldre internament els problemes de Veneçuela, especialment a través de les eleccions parlamentàries, ha explicat Rodríguez, perquè els indultats "tenen l'oportunitat de participar" en els comicis del 6 de desembre sense condicions prèvies.

"Tots tenim dret a ser o no candidats al Parlament, per tant no hi ha cap mena de condicionament en l'establiment del decret i la participació o no en els comicis electorals", ha subratllat Rodríguez.

El Partit Socialista Unit de Veneçuela (PSUV) han defensat la decisió perquè consideren que és "un clar missatge de diàleg constructiu i fecund amb tots els sectors nacionals, especialment amb els que han promogut i participat en atacs sistemàtics contra la nostra pàtria des de l'exterior i l'interior del país".

"Si una cosa deixa clara la mesura del president Nicolás Maduro, és la seva intenció de promoure la pau, l'entesa política i la defensa dels interessos nacionals", ha reivindicat el PSUV en un comunicat, en el qual ha cridat els seus militants a defensar l'indult.

GUAIDÓ ADVERTEIX DEL "PARANY"

De la seva banda, Guaidó ha posat en dubte les intencions de Maduro, el qual acusa de voler dividir l'oposició amb la finalitat de legitimar els comicis del mes de desembre, i que el president interí, tal com reconeix bona part de la comunitat internacional i el gruix de l'oposició, té intenció de boicotar.

"Avui el règim ha alliberat ostatges, i amb això reconeix una llarga llista de presos i polítics perseguits, la qual cosa prova que és una dictadura i un atac contra l'Assemblea Nacional", ha escrit a Twitter per defensar que "no haurien d'haver passat mai ni un sol segon per aquest infern".

Aquest alliberament pretén legitimar la "farsa" de les eleccions, "una farsa derrotada a nivell legal, polític, popular i internacional", ha sostingut. "És un parany i no hi caurem", ha recalcat.

Contador